Det kommer fler och fler elbåtar // Foto: Båtnytt

Artiklar

Världens snabbaste elbåt

Efter många års snack utan verkstad är elbåtarna faktiskt här. På riktigt. Båtnytt spanar in världens (troligen) snabbaste elbåt på båtmässan i Düsseldorf.

Text: Mikael Mahlberg • 2018-02-16 Uppdaterad 2018-02-16

Andelen elbåtar på Düsseldorfmässan ökar stadigt från år till år, men Say Yacht 29E skiljer sig från massan genom sin räckvidd och fart. När de flesta elbåtar puttrar på i några få knop har denna österrikiska 29-fotare i kolfiber en toppfart på i elbåtssammanhang hisnande 50 knop!

Det tyska varvet hävdar 29 E därmed är världens snabbaste elbåt – undantaget en demonstrationsbåt som Cigarette och Mercedes AMG gjorde tillsammans och som hade en toppfart på 160 km/h.

Det mest imponerande med Say Yacht 29E är dock räckvidden på utlovade 30-45 sjömil i 30 knop. Hemligheten bakom prestandan är att Say Yacht samarbetat med österrikiska Kreisel, som tillverkar eldrivlinor till bilar. Bland kunderna finns Arnold Schwarzenegger, vars elkonverterade Mercedes Geländewagen har ungefär likadan motor och batteri som Say Yacht 29E. Batteribanken med litium­jonbatterier är på hela 120 kWh och motorn utvecklar 500 hästkrafter!

Priset då? Cirka fyra miljoner kronor. Den som vill spara en miljon kan också köpa Say 29 med dieselmotor. Men då försvinner lite av det roliga…

 


Text: Mikael Mahlberg • 2018-02-16
ArtiklarBåtnyttBåtnyttElbåtar
Scroll to Top