1461326.jpg

Båtexpert Lars Lundbladh

Experten svarar: Hur länge räknas en ny motor i kartong som ny?

Även en oanvänd motor påverkas av att lagras länge. Lasse "Dr Diesel" resonerar lite kring hur man bör tänka vid köp av en demomotor eller liknande.

Text: Lars Lundbladh • 2017-11-29 Uppdaterad 2022-03-22

Fråga:

När man som konsument köper en nytillverkad dieselmotor (för båt), hur lång tid kan man acceptera att det gått mellan tillverkningsdatum och leveransdatum, utan att motorn påverkats negativt i något avseende, när den stått på hyllan? Allt material åldras och förändras över tid, och en motor innehåller ett antal olika material, som t.ex. gummipackningar, motorolja, elektronik, etc. Om det finns något som kan liknas vid ”bäst före-datum” av ovanstående skäl, bör leverantören då informera kunden om detta innan leverans?

Har ni behandlat detta ämne tidigare i er tidning, eller skulle det vara något ni kan be ett par tillverkare kommentera, t.ex. Yanmar, Volvo och Vetus? 

Som ni förstår är jag intresserad av svaren, men jag tror många båtägare skulle vara int-resserade av av att ha den informationen i bagaget när man uppgraderar sin båt vid en så stor investering som ett motorbyte är.

Med vänlig hälsning
Rolf Wallner

 

Svar:

Hej Rolf, en intressant fråga för båtägare som går i tankar om att byta motor.

De flesta tillverkare och leverantörer har inga motorer i lager utan tillverkar och säljer motorer på beställning. Det finns dock undantag. Oftast är detta så kallade demomotorer, som ställs ut i butik eller på mässor med mera. För dessa kan speciella garantiregler gälla. Som minst gäller konsumentköplagen. 

Grundläggande rättigheter finns i lagen. När du köper en vara har du ett extra starkt konsumentskydd de första sex månaderna. Fel som visar sig inom denna tid ses enligt konsumentköplagen som ursprungliga fel. Företaget måste därför kunna bevisa att du själv har orsakat felet för att kunna säga nej till din reklamation. När det har gått mer än sex månader går bevisbördan över på dig som konsument. Det betyder att du ska kunna bevisa att det är ett ursprungligt fel på varan för att kunna kräva något av företaget.

De leverantörer vi har kollat med säger att en motor får max vara 3 år för att tillverkarens garantier ska gälla, därefter är det handlaren som själv får stå för garantin. 

Som konsument bör man därför alltid kontrollera noga vilka garantier som gäller för motorn och om det är tillverkarens eller handlarens garantier som gäller. I värsta fall, till exempel på en så kallad demomotor, gäller endast konsumentköplagen. Om en äldre motor säljs som ny i kartong bör man vara extra uppmärksam. För en demomotor eller äldre men oanvänd motor bör man inte betala fullt pris. 

Din fråga, hur länge en motor kan lagras utan att den tar skada, är väldigt svår att svara på. En motor som förvaras vid jämn temperatur och låg luftfuktighet tar inte så stor skada av att ligga. Slangar och gummi kan påverkas med tiden. En ny motor levereras oftast utan olja osv. En motor som lagrats länge bör nog anses som begagnad och därmed borde den ha en lägre prislapp, men om det sedan är en sämre motor får man nog avgöra från fall till fall. Ett lägre pris kan kanske motivera byte av till exempel slangar, impeller osv.

Lars Lundbladh
Praktiskt Båtägande


Text: Lars Lundbladh • 2017-11-29
Båtexpert Lars LundbladhLivetOmbordFråga expertenMotorerPraktiskt Båtägande
Rulla till toppen