Båtexpert Lars Lundbladh

Problem med min Albin O21

2016-09-07 Fråga:  Hej Lars! Jag har en Vega med en Albin O21 som började bete sig konstigt under senaste turen. Helt plötsligt dog motorn som om den fick slut på bensin, men bensin fanns det dock gott om. Motorn startade igen som vanligt på tomgång men så fort gasen las i så dog den igen,

Text: • 2016-09-07 Uppdaterad 2022-03-22

2016-09-07

Fråga: 

Hej Lars!

Jag har en Vega med en Albin O21 som började bete sig konstigt under senaste turen. Helt plötsligt dog motorn som om den fick slut på bensin, men bensin fanns det dock gott om.

Motorn startade igen som vanligt på tomgång men så fort gasen las i så dog den igen, om man inte mötte upp med choken när man gasa. Med choken i gick den att köra men dog istället när man la den i neutral. Misstänker att något med bränsletillförseln har blivit galet. Några tips var man ska börja?

Hälsningar,

Adam

 

Svar:

Hej Adam,

Felet du beskriver beror antagligen på felaktig bränsletillförsel eller vatten i bränslet men kan även vara relaterat till tändningsfel. Först och främst bör du kontrollera att du inte har vatten i bränslet. Har du ett bränslefilter kan du tappa ut bränslet i ett glas och se om det finns små pärlor av vatten om glaset står ett par timmar så skitar sig bränslet och vattnet. Om du har vatten i bränslet är det enklast att tömma tanken och sedan fylla på nytt bränsle. Felet kan även bero på felaktigt bränsleblandning, du bör därför kontrollera luftintaget till förgasaren så att det inte är igensatt  om förgasren inte är rengjord på länge bör den tas isär rengöras och blåsas ren med tryckluft. Kontrollera även luftintaget så att det inte är igensatt. Innan förgasren återmonterasskall förgasarfoten kontrolleras att den är plan och tät mot insugningsröret byt förgasarfotspackning. Kontrollera även tändningen:  gapet på brytarspetsarna, tändstift  och tändkablar.

Instruktioner för Albin O21 hittar du här

http://www.albinmotor.com/AlbinMotor/pdf/O11_O21_inst_swe.pdf

Med vänlig hälsning

Lars Lundbladh

Praktiskt Båtägande

 

 

 

 


Text: • 2016-09-07
Båtexpert Lars LundbladhLivetOmbordFråga expertenMotorer
Rulla till toppen