M/S Diana genom fönstret på lotsbåt 746, som koordinerade insatsen på plats. Foto: Sjöfartsverket

Båtnytt

39 evakuerade från kanalbåt på grund – tog in vatten

Alla passagerare fick evakueras efter att en kanalbått ställt sig på grund utanför Oxelösund och sprungit läck. Flera sjöräddningsenheter var på plats under insatsen.

Text: Elinor Karlin • 2022-05-13 Uppdaterad 2022-05-13

En kanalbåt gick på grund utanför Oxelösund i torsdags kväll. Det var 39 personer ombord och eftersom fartyget tog in vatten så fattade befälhavaren beslut om att man skulle genomföra en evakuering.

JRCC tog emot larmet och skickade ett flertal sjöräddningsenheter till platsen. Snart var både SSRS, Kustbevakningen, den kommunala räddningstjänsten på plats. Dessutom fick de stöd av lotsbåt 746 som ledde den minutoperativa insatsen på plats, och en SAR-helikopter var också inkallad i inledningsskedet.

“Evakueringen fortlöpte utan komplikationer”, skriver JRCC på sin Facebooksida.

Båten som förolyckades heter M/S Diana och ägs av Strömma. Hon byggdes 1931 och används för kryssningar längs med Göta kanal. Hon är också K-märkt sedan 2009.

Flera i besättningen fick stanna kvar ombord eftersom läget bedömdes som stabilt. Men fartyget bevakades under natten av en båt från Sjöräddningssällskapet utifall läget skulle komma att förändras. De evakuerade passagerarna togs om hand i Oxelösund, där Polis och sjukvård ansvarade för inräkning.

“Vi tackar alla inblandade för god samverkan”, skriver JRCC.


Text: Elinor Karlin • 2022-05-13
BåtnyttBåtolycka
Scroll to Top