För att få ett fysiskt plastkort med förarbevis för vattenskoter tillkommer en avgift på 200 kronor. Illustration: Transportstyrelsen

Båtnytt

Ansök om vattenskoterkort – så gör du

I sommar krävs förarbevis för att köra vattenskoter, men för oss som redan har nautisk behörighet finns det en genväg. Åtminstone om du ansöker inom det första året.

Text: Joakim Hermansson • 2022-01-04 Uppdaterad 2022-03-25

För att få köra vattenskoter efter den 1 maj 2022 måste man ha ett speciellt förarbevis. Det kräver en teoretisk och praktisk tvådagarsutbildning som är godkänd av Transportstyrelsen och avslutas med ett prov.

LÄS MER: 15-åringar får fortsätta köra vattenskoter

Men alla båtägare som redan före den 1 maj 2022 har dokumenterad nautisk kompetens kan istället ansöka om förarbevis enligt övergångsreglerna. Det gäller den som har ett förarintyg för fritidsbåt, ett manöverintyg för högfartsbåt, ett kustskepparintyg eller en yrkesutbildning till fartygsbefäl.

TV: Se vattenskotern köra mitt i Gävle

Transportstyrelsen har för ändamålet öppnat en mycket smidig e-tjänst som Praktiskt Båtägande redan provat för egen del. Där är det bara att logga in med bank-id och ladda upp exempelvis en bild av rätt sidor i den blå intygsboken från NFB (Nämnden för Båtlivsutbildning). Förarbeviset för vattenskoter kostar då 300 kronor, men om man vill ha det på ett speciellt plastkort tillkommer 200 kronor för kortet.

Övergångsreglerna upphör dock att gälla den 30 april 2023. Därefter måste alla som vill köra vattenskoter genomgå en vattenskoterutbildning.

LÄS MER: Transportstyrelsens information om vattenskotrar

Transportstyrelsens e-tjänst ”Vattenskoterförare”


Text: Joakim Hermansson • 2022-01-04
BåtnyttLäsvärtNyheterFörarbevisFörarintygVattenskoter
Rulla till toppen