Mannen räddades initialt med en rescue runner, och togs sedan ombord på stationens större fartyg. Foto: Sjöräddningssällskapet

Båtnytt

Årets sjöräddare räddade SUP-paddlare i februari

En ljuvligt vacker vinterdag förvandlades till ett livsfarligt drama för den mannen som gav sig ut för att paddla SUP utanför Lomma. Nu prisas de sjöräddarna som räddade honom.

Text: Elinor Karlin • 2023-03-31 Uppdaterad 2023-04-04

Årets sjöräddare har utsetts. Precis som förra året så blev det några som genomfört en livräddande insats under vintersäsongen. Den 27 februari förra året var det fyra sjöräddare vid RS Lomma i Skåne som fick rädda ut, sedan en person trillat av sin SUP några hundra meter utanför Lomma hamn.

– Det var strålande väder, varmt och vindstilla, nästan som en sommardag. Mannen brukade träna balans på sin SUP och var van. Dessutom hade han torrdräkt, flytväst och mobilen i vattentätt fodral. Han gjorde det mesta rätt, säger sjöräddaren Ian Wilson som var först på plats, i ett pressmeddelande.

En kvinna med kikare hade sett mannen i vattnet och larmat 112. Ian Wilson sjösatte skyndsamt med hjälp av kollegan Peter Sundin, för att så snabbt som möjligt kunna komma fram till den nödställda i vattnet.

– Jag satte högsta fart och kom fram till den nödställde ungefär samtidigt som en yrkesfiskare som svängt däråt för att se vad som stod på, säger Ian Wilson.

LÄS MER: Två räddade ur isvak – sjöräddare prisas

Tillsammans hjälptes de åt med att dra upp den nedkylda mannen ur vattnet. Torrdräkten var fylld med vatten och fiskaren fick skära loss mannens säkerhetslina som han hade fäst i sin SUP. På sjöräddningsstationen mobiliserades resten av sjöräddningsteamet. Peter Sundin tog stationens större båt, och kom snart ut på vattnet tillsammans med de anslutande sjöräddarna Erik Ahlsten och Daniel Nilsson. När mannen blivit upplyft på sjöräddningsfartyget Rescue Casque kunde de klippa upp torrdräkten och långsamt värma upp mannen. Historien slutade lyckligt: Mannen överlevde och teamet på sjöräddningsstationen tar med sig hela händelsen som en bra erfarenhet, med påminnelse om att övningar lönar sig när man ska omsätta sina kunskaper i pratkiken.

– Att bli nominerad till Årets sjöräddare för vår insats är fantastiskt. Det är en bekräftelse på att det jobb vi utför på vår fritid gör skillnad. Att rädda ett liv är mer värt än vilken lön som helst, säger Ian Wilson.


Text: Elinor Karlin • 2023-03-31
BåtnyttSjöräddningssällskapet
Scroll to Top