RS Kristinehamns svägare Rescue Henrik Nyström, som av en händelse är uppkallad efter en bekant till Lars som räddades ur vaken. Foto: Sjöräddningssällskapet/Pressbild

Båtnytt

Två räddade ur isvak – sjöräddare prisas

En ispromenad under en vacker vinterdag förra året slutade i dramatik – men det kunde ha blivit mycket värre om inte två sjöräddare befunnit sig i närheten med en svävare. Nu prisas sjöräddarna Stefan Kruse och Mathias Wenneberg för sin insats.

Text: • 2022-03-10 Uppdaterad 2022-03-15

I februari förra året inträffade olyckan. Isen brast under ett par i 70-årsåldern som gått ut på den till synes tjocka isen vid Vänerns nordöstra strand, utanför Revsand. Tack vare vittnen kunde sjöräddningen larmas med en gång. De frivilliga sjöräddarna från RS Kristinehamn var ute på övning med sin svävare och kunde vara på plats på mindre än en kvart, vilket räddade livet på de nödställda i det iskalla vattnet. Nu tilldelas de båda sjöräddarna utmärkelsen Årets sjöräddare, utav den egna organisationen Sjöräddningssällskapet (SSRS).

– Det hade tagit ytterligare en halvtimme om vi inte varit ute med svävaren, säger sjöräddaren Stefan Kruse i ett pressmeddelande, som var på plats med sin kollega Mathias Wenneberg.

LÄS MER: De blev Årets sjöräddare 2020

Mannen, Lars Mosseby, var den som gick igenom först. Han var ute på isen med hund och sparkstötting, men ispiken hade han lämnat hemma. Isen hade varit stenhård dagen innan och det hade varit kallt i flera dagar. Vad han inte visste var att under ytan fanns varma underströmmar som fick isen att luckras upp underifrån. När isen brast begav sig hans hustru Margaretha ut på isen till undsättning, men isen brast även för henne. Ingen av dem lyckades ta sig upp. Lars var knappt vid medvetande och sjönk under vattenytan när isen brast ytterligare, samtidigt som Mathias Wenneberg kastade sig i isvaken för att dra upp honom. Det hela slutade lyckligt och båda klarade sig väl, även om Lars fick föras till sjukhuset, svårt nedkyld. Paret har också intervjuats av SSRS medlemstidning Trossen, då de fick träffa sjöräddarna på nytt.

– Jag försökte ta mig upp tre gånger, men isen bara brast. Jag fick koncentrera mig på att hänga fast vid kanten. Vi är i livet tack vare er fantastiska sjöräddare, säger Lars Mosseby till Trossen.

Motiveringen för utmärkelsen lyder:
”När två människor går igenom isen är läget mycket akut. Med ert fokus, mod, kunskap och goda lokalkännedom kunde ni snabbt rädda båda två. Sjöräddningssällskapets idé är att hjälpa människor i utsatta lägen, och det var det ni gjorde. Med utbildning i ryggen och en stark vilja att göra skillnad, visade ni med ert resoluta handlande vad närhetsprincipen betyder när det är fråga om liv och död.”


Text: • 2022-03-10
BåtnyttSjöräddningSjöräddningssällskapet
Rulla till toppen