Branden ombord bekämpas av bogserbåt tillsammans med en helikopter. Foto: Kustbevakningen

Båtnytt

Bilder: Så släcktes Almirante Storni

Nästan en månad efter den stora fartygsbranden har Almirante Storni flyttats till Lysekil. Här är Kustbevakningens bilder från räddningsinsatsen.

Text: Elinor Karlin • 2021-12-21 Uppdaterad 2022-01-03

Denna artikel har uppdaterats.

Lördag 4 december kom larmet om att ett bulkfartyg med virkeslast stod i brand utanför Vinga. Branden var initialt våldsam men efter två dagar av släckningsarbete var den under kontroll. Men glödhärdarna i den hårt packade virkeslasten var envisa, och efter en vecka av vattenbegjutning beslutade man att bogsera in fartyget till Göteborgs hamn för att bärga lasten. Den 12 december förtöjdes fartyget med den glödande lasten, och två dagar senare meddelade Räddningstjänsten i Göteborg att man avslutad släckningsarbetet. Almirante Storni, det liberisktflaggade bulkfartyget. Nu har Statens haverikommission tagit över utredningen som beräknas pågå i minst ett år. Nu har fartyget flyttats till Lysekil där resten av lasten lossas. Enligt P4 väst är lasten redan såld och ska distribueras inom Norden, i stället för Alexandria i Egypten som var ursprungsplanen.

LÄS MER: Virkeslast i brand utanför Vinga

– Vi har en väldigt stor mängd fakta att gå igenom. Vi ska nu hitta så många spår som vi någonsin kan. Vi kommer att jobba med utredningen och rapporten i minst tolv månaders tid, säger Tomas Ojala, utredningsledare på Statens haverikommission, till Sveriges radio.

När fartyget fortfarande låg förankrat utanför Vinga var Kustbevakningen insatsledare, med stöd av både bogserbåtar och Sjöräddningssällskapet. Här är bilder från räddningsinsatsen:


Text: Elinor Karlin • 2021-12-21
BåtnyttNyheterAlmirante StorniKustbevakningenSjöräddning
Scroll to Top