Släckningsarbete. Här begjuts fartyget Almirante Storni med vatten. Foto: Albin Ljunggren/Kustbevakningen

Båtnytt

Virkeslast i brand utanför Vinga

Släckningsarbetet fortgår på det bulkfartyg som brunnit hela helgen utanför Vinga fyr. Efter två dygns släckningsarbete är branden äntligen under kontroll.

Text: Elinor Karlin • 2021-12-06 Uppdaterad 2021-12-21

Sedan i lördags eftermiddag har ett fartyg med virkeslast stått i brand utanför Vinga. Kustbevakningen hela helgen arbetat för att släcka branden. Efter nästan två dygn av arbete är dock branden nu under kontroll.

– Det är en lugn och stilla morgon och läget är för tillfället under kontroll. Glöden är svår att komma åt, men den sprider sig inte och vi håller den i schack, säger Ari Hyvärinen som bemannar KBV 001 Poseidon i en intervju med Sveriges radio, under måndagsmorgonen.

LÄS MER: Brand ombord Stena Danica

Under helgen har dramatiska bilder spridits på stora eldslågor, och under en period vattenbombades branden med hjälp av helikoptrar. Men den metoden fick inte den effekten som önskades och branden har huvudsakligen begjutits med vatten av de båtar som har befunnit sig på plats under helgen. Kustbevakningen leder insatsen. Båtens besättning befinner sig fortfarande ombord på båten och behöver i nuläget inte evakueras.

– De är utom risk. Vi har ett bogserfartyg som drar båten så att de befinner sig utanför vattendimman som bildas, säger Ari Hyvärinen till Sveriges radio.

Under måndagsmorgonen befinner sig två fartyg från Kustbevakningen på plats: KBV 001 Poseidon och KBV 002 Triton. Dessutom får de stöd från tre olika bogserbåtar. Fartyget Almirante Storni har liberisk flagg och den hårt packade virkeslasten har försvårat släckningsarbetet. Under söndagen förbereddes också för att snabbt kunna tömma fartygets bränsle- och oljetankar utifall att branden skulle sprida sig ombord.

KBV 001 Poseidon vattenbombar det brinnande fartyget. Foto: Kustbevakningen
Söndagsmorgon på Kattegatt när KBV 490 färdas mot branden. Foto: Albin Ljunggren/Kustbevakningen
MIRG-styra går ombord på KBV 310 för att transporteras till haveristen. Foto: Kustbevakningen


Text: Elinor Karlin • 2021-12-06
BåtnyttNyheterAlmirante StorniBåtbrandFartygKustbevakningenLastfartygVinga
Rulla till toppen