Det är fortfarande oklart om det simmande djuret är en björn - eller ett betydligt vanligare vildsvin. Foto: Unsplash, Privat

Stockholms skärgård

Björn siktad i Stockholms skärgård – eller är det ett vildsvin?

I helgen skrämdes skärgårdsbor upp med rapporter om ett ovanligt rovdjur på öarna - men nu visar det sig att det kan ha varit falsklarm.

Text: Elinor Karlin • 2023-07-04 Uppdaterad 2023-07-06

Under slutet av förra veckan rapporterade bland annat Aftonbladet om att man sett något som liknade en björn, på ön Ekholmen innanför Ljusterö i Stockholms skärgård. Bland annat var det en grupp lettiska seglare som hade filmat ett simmande djur, med lurvigt ansikte och spetsig nos. Det har också kommit in rapporter till polisen om att det ska befinna sig björn i området, något som är väldigt ovanligt för att vara Stockholms skärgård.

– Det är inte direkt vanligt men liknande situationer har hänt tidigare i Stockholms skärgård, men det är nog minst 25 år sen sist, säger Världsnaturfondens expert Tom Arnbom till TV4.

Men ett par dagar efter att de första, oroliga rapporterna börjat strömma in så går nu experterna isär. Efter att Naturhistoriska riksmuseets jourhavande biolog Didrik van Hoenecker tittat på filmen, så gör han en annan bedömning.

– Precis i slutet på filmen ser man ganska stora, spetsiga öron, och en rätt lång näsa. Nu lutar jag mer mot vildsvinsspåret. Men när man inte varit där själv och bara har en mörk mobilfilm så är det inte så lätt, säger han till P4 radio Stockholm.


Text: Elinor Karlin • 2023-07-04
BåtnyttDjur
Rulla till toppen