Hanse, Bavaria och Beneteau är tre europeiska båttillverkare som ratar flytvästar i sina reklambilder.

Flytvästar

Därför saknas flytvästarna i båtreklamerna

Flytvästanvändning är väldigt viktigt för säkerheten ombord – det är åtminstone vad vi tycker i Sverige. Men i Europa råder en lite mer avslappnad inställning.

Text: Elinor Karlin • 2024-01-31 Uppdaterad 2024-02-02
Joakim Hermansson.

I svenska farvatten är det en självklarhet – flytväst ska vara på när vi njuter av båtliv. Varje år presenteras drunkningsstatistik där vi fortsätter att matas med information om hur viktigt det är med att ha flytväst på för att öka möjligheterna att överleva vid en olycka. Men vänder vi blicken mot Europa så kan vi snabbt konstatera att kulturen är annorlunda. Titta på pressbilder från de stora båttillverkarna i Europa. Både Hanse, Bavaria och Beneteau säljer båtar som ger underbar segling i stadiga vindar, soligt väder – och inte en flytväst ombord. 

– Det är så de utländska reklambilderna ser ut. Det är så man vill att det ska vara. Enkelt, smidigt, njutningsfullt.

Joakim Hermansson, testredaktör och seglingsexpert i Praktiskt Båtägande, seglar regelbundet tillsammans med båtjournalister från hela Europa. Han berättar att många inte är intresserade av att flytvästar ska synas alls på bilder som de tar till sina reportage och båttester. 

– Många har uppfattningen att det kan se ut som att man överdramatiserar, och de vill inte att det ska se ut som att det är en farlig aktivitet som man ägnar sig åt. 

Tyska Hanse visar upp seglare utan flytväst.
Även tyska Bavaria tycker att båtliv ska se ofarligt ut.
Till och med svenska Arcona smiter med på det ofarliga båtlivet.

Själv tar Joakim Hermansson med sig en flytväst ombord ändå, eftersom han representerar ett svenskt seglingsmagasin. Men han får också kommentarer från sina europeiska kollegor om det. 

– De ler snett och tittar på mig och ibland får jag synpunkter. Men ibland kan även jag känna att det är lite overkill att ha flytväst på – om det är en lugn, fin och solig dag på en stor båt, i lugna förhållanden. Så länge man inte ska fram på fördäck och riva, eller upp i masten, utan bara är ute och cruisar lite. 

Franska Beneteau visar upp sin Oceanis 37.1 utan flytvästar.
Även franska Jeanneau visar upp sin Sun Odyssey utan flytvästar.

Att europeiska seglingsvatten generellt är varmare bidrar förstås till en ökad trygghetskänsla. Joakim Hermansson menar att flytvästanvändandet i Europa varierar väldigt mycket beroende på situation. 

– Det är mer avslappnat generellt. När jag deltar i kappseglingar är det ju flytväst på. Men då jollekappseglar vi, så det hör till sakens natur.

En snabb koll på den svenska båtmarknaden visar dock att här råder en annan inställning. Både svenska motorbåts- och segelbåtstillverkare visar upp sina båtar med en flytvästklädd besättning på reklambilderna. Linjett, Hallberg-Rassy, Najad och Nimbus är alla exempel på det. Föredömligt, tycker vi på Praktiskt Båtägande!


Text: Elinor Karlin • 2024-01-31
BåtnyttFlytvästOlyckorSäkerhetSäkerhetsutrustning
Rulla till toppen