Svenska Båtunionens arbete för att sammanföra olika organisationer inom båtlivet uppmärksammas. "Kul", säger verksamhetschefen Peter Karlsson. Foto: Svenska båtunionen

Båtnytt

Båtunionen nomineras till miljöpris

Svenska båtunionens arbete för båtmiljö uppmärksammas. Nu har de blivit nominerade till Sweboats miljöpris. Om de vinner så vet de redan vart prispengarna ska gå: "Går till båtklubbarnas nytta", säger han.

Text: Elinor Karlin • 2022-03-07 Uppdaterad 2022-03-07

Svenska Båtunionen är en av tre nominerade till Sweboats miljöpris. Det efter att de arrangerade en nationell båtmiljökonferens i oktober 2021. 

– Det känns bra, det är alltid kul att få uppmärksamhet om man gör bra saker, men det är inte bara vi som arrangerat det här. Hav- och vattenmyndigheten och Havsmiljöinstitutet var en väldigt viktig del i det här. Och dessutom de andra organisationerna som ingick i programmet, säger Peter Karlsson, verksamhetschef på Svenska Båtunionen. 

Nationella båtmiljökonferenser har genomförts vid olika tillfällen genom åren, men det här var första gången som Svenska Båtunionen tog institutet och gjorde det tillsammans med Hav- och vattenmyndigheten (HaV) och Havsmiljöinstitutet. Det är dessutom första gången som den ideella sektorn och myndigheter samarbetar på det här sättet med båtmiljöfrågor. 

– Det har inte hänt tidigare, utan ofta har debatten förts i media. Någonstans tröttnade vi på att hamna i polarisering. Vi bestämde oss för att sätta oss ned och prata i stället, för att komma överens om vilka frågor vi ska titta mer på, säger Peter Karlsson. 

LÄS MER: Sweboats miljöpris 2021 till Feldtmann

Konferensen hade ett 70-tal deltagare från 35 olika organisationer. Under konferensen genomfördes programpunkter som ”Logistik och infrastruktur på en båtklubb vs marina” och ”Hastighet och svall – ett linjärt samband?”. Programmet blev enligt Peter Karlsson lyckat, och deltagarna fick med sig många konkreta fakta för att jobba vidare med båtmiljö. 

– Men framförallt var det många som åkte därifrån med telefonnummer till andra som man har nytta av i sitt jobb. Det var precis det vi ville, att ha en sansad och vettig diskussion. 

De två ytterligare nominerade är Skärgårdsstiftelsen för sitt projekt ”Skydd under ytan”; och bryggtillverkaren SF Pontona, som utvecklat en ny metod för att producera betongbryggor med minimal mikroplastutfällning. Prispotten ligger på 25 000 kronor, och Peter Karlsson vet redan var deras potentiella prispengar skulle kunna gå: Svenska Båtunionens egna SBU-fond, som delar ut ungefär en miljon kronor per år till de ansökande. 

– Vi delar ut medel till båtklubbar och verksamheter i Båtunionen, till exempel läger eller andra bra investeringar. De här pengarna skulle gå rakt in i den fonden och komma till båtklubbarnas nytta, säger Peter Karlsson.


Text: Elinor Karlin • 2022-03-07
BåtnyttHavsmiljöSvenska BåtunionenSweboat
Rulla till toppen