Sören Kjellgren och Mats Kjellgren planerar att lämna Azorerna i dag, den 14 december. Foto: Yuliya Maslyn/Pressbild

Båtnytt

De ror över Atlanten – för tumlarens skull

Den 14 december planerar äventyrarparet Sören Kjellkvist och Måns Kämpe att lämna fast mark. Från Azorerna ska de korsa Atlanten i en roddbåt, till förmån för den hotade Östersjötumlaren.

Text: Elinor Karlin • 2021-12-14 Uppdaterad 2021-12-14

Det är inte första gången som Sören Kjellkvist genomför en lång expedition i oceanroddbåten Albedo. Men det är en riktigt lång tur som väntar här han, tillsammans med sin nygamla vän Måns Kempe, ska korsa Atlanten. Äventyret är ett välgörenhetsprojekt till förmån för den hotade Östersjötumlaren och beräknas ta runt tre månader att genomföra.

– Östersjötumlaren är Östersjöns alldeles egna valart, men akut utrotningshotad och rödlistad med endast något hundratal individer kvar, säger Sören Kjellkvist i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Marinsoldat med vattenskräck rodde ensam över Atlanten

Sören Kjellkvist är en van äventyrare. Han har bland annat rott samma båt runt Svalbard, och i en tidigare båt har han rott över Östersjön till Ryssland. Han beskriver båten som väldigt sjövärdig, men alla turer de gjort har inte gått smärtfritt. Så sent som i somras genomförde han och Måns Kempe en övningstur till Gotland för att närvara vid Almedalsveckan, tillsammans med två representanter från deras sponsorer som extrabesättning. Men, vädret slog om och blev oväntat hårt. Deras gäster ombord drabbades av allvarlig sjösjuka och efter nästan ett och ett halvt dygn fick gruppen ge upp. Gästerna plockades upp av Kustbevakningen medan Sören och Måns vände om båten och rodde tillbaka till fastlandet.

– Hade vi inte haft en tid att passa hade vi lagt i ett drivankare och väntat ut vinden, lagt oss i ruffen och sovit igenom det hela. Det är vad vi kommer göra om vi hamnar i liknande väderförhållanden på Atlanten, berättar Sören Kjellkvist i en artikel publicerad av deras sponsor Simris, en kosttillskottstillverkare.

LÄS MER: Jasmine, 21, rodde ensam över Atlanten

Under rodden till Atlanten arbetar de i tvåtimmarsskift, dygnet runt, en metod som Sören Kjellgren testade redan när han rodde runt Svalbard. Han och hans dåvarande äventyrarpartner Glenn Mattsing inledde sin expedition i juli 2017 men fick avbryta efter 21 dagar, bland annat på grund av en klämskada i fingret. De återupptog den ett år senare.

Oceanroddbåten Albedo är runt 24 fot. Båten byggdes 2009 och har redan korsat Atlanten två gånger, med andra skeppare. Foto: Annika Jönsson/Pressbild


Text: Elinor Karlin • 2021-12-14
BåtnyttAtlantenAtlantseglingHavsmiljöLångseglingMiljö
Rulla till toppen