Marötornet, beläget på Marös högsta punkt. Foto: Pressbild

Båtnytt

De samlar in 1 miljon för att rädda skärgårdstorn

Tornet på Marö börjar närma sig ett skrotupplag. Nu vill samfällighetsföreningen på ön rädda den ståtliga fackverkskonstruktionen.

Text: Elinor Karlin • 2022-10-28 Uppdaterad 2022-10-28

Tornet på Marö i Roslagen behöver restaureras. Det meddelar Marö samfällighetsförening som nu har dragit igång en insamlingskampanj för att bekosta arbetet. Målet är att samla in en miljon kronor för att byta ut flera delar på tornet, för att säkra livslängden.

”Själva stommen är fortfarande i gott skick – rosten som man ser sitter bara på ytan. Men stegar, avsatser och plattformens golv är skrot”, skriver samfällighetsföreningen i ett pressmeddelande.

Marötornet ska ha uppförts på ön i början av 1900-talet, efter att läkaren Bertil Buhre ska ha vunnit det på vad under en resa i Tyskland. Till de som donerar pengar finns bland annat möjligheten att bli förevigad med en skylt på ett av trappstegen, eller att få ett konsttryck i A4 av konstnären Carin Ellberg.

I dag har inte tornet något praktiskt användningsområde, men har genom åren använts till alltifrån ”myggfri punschveranda” till en plats där man hängde upp vädervarningar och gjorde väderobservationer.

”Under drygt trettio år från 1923 mättes vindriktningar, vindstyrkor och nederbörd. Högst upp på tornet sattes även upp en arm för stormvarningssignaler. Marö var en station i ett system av ett hundratal stormvarningsstationer längs Sveriges kust”, berättar samfällighetsföreningen.

Marö, en ö belägen i Roslagen, i närheten av Kapellskär.


Text: Elinor Karlin • 2022-10-28
BåtnyttRoslagenStockholms skärgård
Rulla till toppen