Exteriört klarade sig butiken bra, men insidan är brand- och rökskadad. Foto: Elinor Karlin

Båtnytt

Efter Bullandöbranden – då kan butiken öppna igen

Handelsboden på Bullandö Marina har brunnit. Nu pågår ett febrilt arbete för att i ordning butiken, med hopp om att den kan öppna till sommaren.

Text: Elinor Karlin • 2023-02-01 Uppdaterad 2023-02-01

Den 15 januari chockades Stockholms skärgård av nyheten om en brand: Bullandö handel, handelsboden på Östersjöns största marina, stod i lågor. Men både brandkåren och Kustbevakningen var snabbt på plats och snart lyckades man begränsa branden. Taket och intilliggande verksamheter klarade sig – men skadorna inne i butiken blev stora. 

– Det här är jättejobbigt, det var ju inte precis det man önskade sig nu när vi haft lite vinterledigt. Nu är det bara att kavla upp ärmarna, säger Annelie Ter-Borch som har drivit butiken sedan 1996. 

Butiken ligger i samma byggnad som hamnkontoret och restaurangen Bullandö krog, men än så länge finns det inget som tyder på att någon av de andra verksamheterna skadades av branden. Förutom glass och livsmedel så säljer butiken ett urval av båttillbehör – samt en rejäl mängd kemikalier och båtfärger. De sistnämnda stod som sig bör i ett färgrum, med automatisk branddörr. 

– Färgrummet är egentligen det enda som har klarat sig tack vare brandsäkerhetsrummet, och det känns otroligt skönt. Hade det börjat brinna där inne så hade vi inte haft någon krog kvar. Det krävs ju inte mer än att något hade ramlat ner, så att dörren inte går igen. 

I anslutning till butiken finns också ett gasolförråd, som lyckligtvis var utom räckhåll för branden som bröt ut. Butiken servar alltifrån sommarstugor och permanentboende till de 1400 båtarna som har fast båtplats under sommarsäsongen. Dessutom är marinan populär som gästhamn och kan räkna ungefär 3000 gästnätter per år. Annelie Ter-Borch hyr butiken av Bullandö marina, som är fastighetsägare. Carl Johan Broms, vd på marinan, var först på plats efter att brandlarmet utlöstes. Han berättar att det var han som larmade 112. 

– Brandkåren var nog där efter 20 minuter, och Kustbevakningen var där efter bara 15 minuter. Då kunde brandmännen agera snabbt och hejdade branden innan den tog över taket. 

Butiken skulle ha öppnat igen den 27 januari efter ett juluppehåll. Så blev inte fallet. Foto: Elinor Karlin

Vet man vad som låg bakom branden?

– Vi vet inte riktigt, vi har inte fått någon rapport och kan inte svara på det till hundra procent ännu. 

De två veckorna efter branden har gått åt till att avsluta årets inventering för att kunna lämna bland annat lagervärde och försäljningssiffror till försäkringsbolaget. Nu har de börjat tömma butiken på allt som blivit rökskadat och bränt, och nästa steg blir att riva ut den fasta inredningen för att besikta och renovera. 

– Den 1 juni är vårt gemensamma mål för att slå upp porten igen. Butiken fyller en jätteviktig funktion för oss på marinan, säger Carl Johan Broms. 

Även sjömacken drivs av Bullandö handel, men den verksamheten är inte skadad och kommer att fortsätta som vanligt. Initialt har pontonen varit utan el, men det ska åtgärdas under den här veckan, hoppas Carl Johan Broms. Där finns också en liten kiosk där man eventuellt kan sälja saker i under vårsäsongen. Enligt Annelie Ter-Borch har de diskuterat flera möjligheter. 

– Vi får se om vi kanske kan ha någon utförsäljning av varorna från färgrummet. Sedan har vi pratat om att jag kanske kan få någon bod eller något, för att sälja lite korv och kaffe under våren.

Och även om en brand är bland det värsta som kan drabba en egenföretagare så är de båda överens: Det hade kunnat gå mycket värre. 

– På det stora hela så är man ändå glad att det bara drabbade mig. Det hade blivit otroligt stora konsekvenser om branden hade spridit sig. Jag måste vara positiv nu för det finns inga alternativ, det här är bara att hantera.


Text: Elinor Karlin • 2023-02-01
BåtnyttBullandö
Scroll to Top