Utrustningen stals från ett av Kustbevakningens fartyg som låg förtöjt i Fjällbacka. Foto: Elinor Karlin, Polisen

Båtnytt

Efterlysning: Vem stal KBV:s bajshandskar?

Utrustning för livräddning, oljesanering och avloppshantering. Det är vad Kustbevakningen blev av med förra helgen, när tre okända personer klev ombord på ett fartyg i Fjällbacka.

Text: Elinor Karlin • 2023-09-22 Uppdaterad 2023-09-22
Thomas Andersson. Foto: Polisen

Hittar du ett par fina, orangea gummihandskar liggande omkring Fjällbacka? Pilla inte på dem i onödan – ring polisen i stället. Det kan nämligen vara Kustbevakningens stulna handskar som används för avloppshantering. 

– Det blir inte jättebra om man tar dem på sig. Oftast får man ta på handsken för att göra det, säger Thomas Andersson, samordnare för polisens båtsamverkan på västkusten. 

Eftersom att det finns en risk för att man kan bli sjuk om man hanterar handskarna på fel sätt så går polisen nu ut med en efterlysning efter grejerna. Det var i lördags natt som tre unga killar observerades när de gick ombord på Kustbevakningens fartyg 032 som låg förtöjt vid kajen i Fjällbacka. De misstänkta gärningsmännen bedöms vara mellan 18–25 år gamla och Thomas Anderssons gissning är att det här var ett spontant tillgrepp under inflytande av alkohol. 

– Det var de på KBV själva som sa till oss att ”Det där är ju våra bajshandskar”… Killarna borde ju få sig en funderare, de vet kanske inte vad de har gjort på fyllan. 

LÄS MER: Båtmotorstölder minskar – men lyckan kan snart vända

Dessutom stal de ett kit för att hantera och sanera oljespill, två krabburar och en frälsarkrans som är märkt 032 Lysekil. 

– Inga stölder är okej, men vi tycker ändå att det här är konstigt. Det är att gå ett steg till, att stjäla sådant man använder för att rädda miljön. 

Händelsen sticker ut, inte minst för att stölderna i kustbandet stadigt minskar. Enligt statistik från Larmtjänst minskade båtmotorstölderna med så mycket som 42 procent under det första halvåret 2023, och på västkusten landar minskningen på runt 38 procent. Det gör att polisen nu kan fokusera mer på den gränsöverskridande smugglingen av stulna båtar, och planerar i nästa vecka en nätverksträff med svenska och norska representanter från bland annat polis, tull, Kustbevakningen och försäkringsbolag. 

– Får vi till en bra samverkan så kan det gagna övriga Sverige också. Att bara träffas som vi ska göra nu på torsdag är jättebra. Vi ska träffas i Fiskebäckskil, det var där båtsamverkan en gång började så det känns jättebra att det här arbetet börjar där också, säger Thomas Andersson.


Text: Elinor Karlin • 2023-09-22
BåtnyttKustbevakningenmotorstöldPolisen
Rulla till toppen