Thomas Andersson, regional samordnare för polisens båtsamverkan väst. Foto: Polisen

Båtnytt

Båtmotorstölder minskar – men lyckan kan snart vända

Allt färre båtmotorer stjäls - men glädjesiffrorna kan vara kortvariga, menar Thomas Andersson på polisen. Dessutom varnar han för att bedrägeriförsöken ökar när begagnatmarknaden kommer i gång. "Folk har väldigt lätt att swisha pengar", säger han.

Text: Elinor Karlin • 2022-04-27 Uppdaterad 2022-04-27

Under pandemin syntes en tydlig nedgång i mängden båtmotorstölder. Förklaringen tycks vara stängda gränser vilket har försvårat för internationella ligor att verka i Sverige. Sedan några månader har världen börjat öppna upp igen, men färska siffror från Brottsförebyggande rådet visar att båtmotorstölderna fortsätter att minska. Under första kvartalet polisanmäldes 366 stölder av båtmotorer, vilket är en minskning med 11 procent jämfört med samma period 2021. 

Thomas Andersson tror att den positiva trend vi ser nu kommer att vända. Foto: Polisen

Men Thomas Andersson, regional samordnare för polisens båtsamverkan Väst, tror inte att det här är ett tecken på en ihållande trend. Han förutspår en ökning av stölder inom snar framtid. 

– Vi har nog sett resultatet av att de internationella brottsnätverken från Östeuropa haft minskade möjligheter att skicka in personal hit. Nu har gränserna öppnat, men det tar tid att bygga upp en verksamhet igen. Så tyvärr så tror jag att det kommer att öka, säger han. 

LÄS MER: Pandemivinsten – färre motorstölder under 2021

Ett bieffekt med de minskade stölderna är att Thomas Andersson upplever det svårare att motivera båtklubbar och båtägare att arbeta brottsförebyggande. När ligorna kommer tillbaka finns det risk att det har blivit lättare att stjäla igen. Och den rådande komponentbristen är inte till gagn för olyckliga båtägare som blivit bestulna. 

– Vi borde jobba ännu hårdare just nu, för om det stjäls något så är det inte säkert att det går att ersätta. Till sommaren så blir det många som inte kan åka båt alls. 

För den som vill öka sin beredskap inför brott, så har Thomas Andersson och båtsamverkansgruppen nu tagit fram ett litet båtkort, där båtägare kan förbereda sig genom att fylla i bland annat skrovnummer och motornummer. 

– Vid stöld så ska man anmäla till polisen och meddela sitt försäkringsbolag. Då skall rätt motornummer och skrovnummer vara med från start. Där hjälper Lilla Båtkortet.

LÄS MER: Båtmotorstölderna minskar – men trenden oroar

Han förutspår också att begagnatmarknaden för båttillbehör i högre grad kommer att innehålla stöldgods, vilket är olagligt att köpa. Dessutom ser han att andra typer av brottslighet ökar. Ett växande problem är de bedrägerier som sker när privatpersoner försöker köpa begagnade båtar över annonssajter som Blocket eller i köp- och säljgrupper på sociala medier. Säljaren kräver en handpenning för att hålla kvar båten och går sedan upp i rök. Förra året träffade Thomas Andersson en person som blivit av med 40 000 kronor på det viset. 

– Men det kan handla om ännu mer pengar. Folk har väldigt lätt att swisha pengar! Många tror att det är lugnt bara för att det står ett namn på swishnumret, men det är ofta en målvakt. Det är jättevanligt, inte bara bland båtaffärer, och det är fruktansvärt lätt att bli lurad. 

Även att utreda den här typen av brott är omständligt. Framförallt menar Thomas Andersson att det finns ett stort mörkertal, eftersom många utsatta upplever skam och väljer att inte anmäla. 

– Nej, det är inte enkelt för oss att utreda det här. Dessutom finns det risken att den som blivit utsatt blir väldigt ledsen i många år och tappar intresse för båtlivet.

Lilla båtkortet, framtaget av Thomas Andersson för att underlätta den dagen du behöver anmäla din båt stulen. Illustration: Polisen


Text: Elinor Karlin • 2022-04-27
BåtnyttPolisenStöldligorStöldskydd
Rulla till toppen