Stölderna av båtmotorer minskade under förra året, förmodligen tack vare pandemin. Foto: Max Andrey/Unsplash

Båtnytt

Pandemivinsten – färre motorstölder under 2021

Färre båtmotorstölder och flertalet uppklarade stölder där snurrorna kunde återlämnas till sina ägare. Så summeras året 2021.

Text: Elinor Karlin • 2022-01-24 Uppdaterad 2022-01-24

Tolv procent färre båtmotorstölder under 2021 jämfört med året innan. Det är resultatet när Brottsförebyggande rådet räknar samman de 1530 stölderna som rapporterades under året, en minskande tendens som syntes i samtliga av landets regioner. Under 2020 polisanmäldes 1733 stycken stölder.

– Det är glädjande att vi kan se en nedgång av antalet stölder av båtmotorer. Under 2021 är vi nere på ungefär fyra stulna båtmotorer per dag, vilket är rätt väg men ändå för många, säger Viktor Eklöf, utredare på Larmtjänst, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Misstänkta båtmotortjuvar gripna i Stockholms län

Antalet båtmotorstölder har minskat kontinuerligt sedan 2017, då statistiken toppade på 2729 anmälda stölder. Men enligt Larmtjänst är årets minskning förmodligen ett resultat av pandemin och den minskade rörligheten kopplat till restriktioner runtom i världen. Därmed har det också blivit svårare att föra ut stöldgods över landsgränserna, något man ser tendenser i även bland annan stöldstatistik.

Polisregion Stockholm är mest utsatt med 676 anmälda stölder under året, följt av region Väst med 313 stycken stölder. Det är framförallt mindre och större nya motorer som ska ha stulits, och tjuvarna har tagit mer än bara motorer från båtarna. Plotter, varvräknare och gasreglage har också följt med på kuppen.

LÄS MER: Hamntillsyn i skärgården ska minska båtstölderna

– Anledningen till detta är troligtvis för att kunna sälja en komplett produkt på den svarta marknaden. Har man möjlighet att inte förvara dyr utrustning i båten bör man undvika det, säger Viktor Eklöf i pressmeddelandet.

Och det finns fler goda nyheter: polisen kunnat återlämna stulna motorer i takt med att de gripit båtmotortjuvar efter lyckade insatser. Bara i Stockholmsområdet har man återlämnat 29 båtmotorer.

Majoriteten av stölderna genomfördes under andra halvåret av 2021, 924 stycken jämfört med 606 under första halvåret.

– Kvartal tre brukar vara den mest stöldutsatta delen på året, men en ytterligare förklaring till antalet stölder under just andra halvåret kan vara att omvärlden öppnat upp mer och mer i kombination med att det finns en global brist på båtmotorer, säger Viktor Eklöf.


Text: Elinor Karlin • 2022-01-24
BåtnyttNyheterBåtmotormotorstöldStöldligorStöldskydd
Rulla till toppen