Båtmotorstölderna fortsätter, men den sjunkande trenden håller i sig. Foto: Liam Briese/Unsplash

Båtnytt

Trots polisvarningen – stölder fortsätter minska

Året har hittills bjudit på sjunkande stöldsiffror av båtmotorer. Men den mörka årstiden är i annalkande, årets andra högsäsong för stöldligor.

Text: Elinor Karlin • 2022-08-12 Uppdaterad 2022-08-12

Enligt nya siffror från Larmtjänst fortsätter båtmotorstölderna att minska. Totalt mellan januari och juni rapporterades 565 stölder av båtmotorer, visserligen en hög siffra men ändå en minskning med 7 procent jämfört med samma period 2021. På sikt följer det den sjunkande trenden, under 2018 rapporterades totalt 1064 stölder under första halvåret. Den största minskningen står region Stockholm för, vilket även är den region med flest stölder. Där syns en minskning på nästan 13 procent.

– Vi har en positiv utveckling kopplat till problematiken med båtmotorstölder men Sverige är tyvärr fortfarande hårt drabbat jämfört med andra länder i Europa, säger utredare Viktor Eklöf på Larmtjänst, i ett pressmeddelande.

Nu inför den mörkare säsongen, med båtarna kvar i vattnet, kommer en ny säsong som brukar vara drabbad av båtmotorstölder. Viktor Eklöf uppmanar alla båtägare att se till att man har en fungerande båtsamverkan där båten ligger, alternativt att båten plockas upp ur vattnet när den inte används.

LÄS MER: Båtmotorstölder minskar – men lyckan kan snart vända

En sjunkande trend syntes redan tidigt på året, även om polisen på flera håll var skeptiska till att den positiva trenden skulle hålla i sig när pandemiläget lättade i världen. I juni såg man dessutom en viss ökning av stölderna.

– Juni är en brottsdrabbad månad då de flesta har sjösatt sina båtar inför säsongen men ännu inte har börjat sin semester och därför har sämre uppsikt på sina båtar, säger Viktor Eklöf.


Text: Elinor Karlin • 2022-08-12
BåtnyttmotorstöldStöldligor
Rulla till toppen