Karri Kaasinen har producerat och utvecklat sina båtslipar sedan 2014. Nu går han in på den svenska marknaden. Foto: Elinor Karlin

Allt på sjön

Finsk innovation – båtslipar i plast

Lättviktig, hållbar och enkel att montera. Finska Venos lanserar nu en ny lösning för att förvara småbåtar på land.

Text: Elinor Karlin • 2022-09-07 Uppdaterad 2022-09-07

Båtslipar är en vanlig syn längs med våra nordiska stränder – och skicket är ofta väldigt varierande. Men nu kommer en produktnyhet från vårt grannland, en båtslip i plaströr. Karri Kaasinen är en entreprenör från Finland som driver företaget Venos. Han gjorde Sverigepremiär med sina produkter på mässan Allt för sjön i helgen. 

– Tanken var att göra en enkel, enkel lösning och flyttbar, om du har till exempel ett sommarhus och behöver förvara båten på land. Du kan dra upp den på stranden och montera ner den enkelt, och du har en lösning som håller under lång tid. 

LÄS MER: Per Bolund besökte mässan – testade elbåt

Själva sliprälsen är byggd helt i polyeten och den hålls ihop med skruv och mutter. Det gör att vikten minskar och kan lätt lyftas ur vattnet till vintern. Rälsen fuktas med vatten och båtarna glider plasten. Tyngre båtar kan kopplas till en mindre vinsch som monteras i överkant. 

– Ett av mina huvudmål när jag började var att jag inte vill ha en produkt som rostar eller ruttnar. Jag ville inte ha några stora delar i vare sig trä eller metall, jag ville göra den så lätt som möjligt. Inga hjul eller rörliga delar, jag ville rensa ut så många grejer som möjligt som kan gå sönder. 

Polyetenplast är materialet som slipen tillverkas i. Hela konstruktionen får en låg vikt, och att flytta på den är lätt. Foto: Elinor Karlin

Hur lång tid kommer den hålla då?

– Det är en väldigt bra fråga! Jag gjorde den första 2014. Vi pratar nog flera decennium. Jag vet faktiskt ett par i finska skärgården som har en liknande version som deras pappa tillverkade på 70-talet. De använder den fortfarande. Den bör hålla länge.

Slipen finns i flera storlekar, där den minsta bär båtar som väger upp till 250 kilo. Den största ska klara upp till ett ton, men den finns ännu inte tillgänglig på den svenska marknaden.


Text: Elinor Karlin • 2022-09-07
BåtnyttAllt på sjönBåtmässaBåtprylar
Scroll to Top