Miljöpartiet tog tillfället i akt att prata havspolitik under båtmässan. Foto: Elinor Karlin

Allt på sjön

Per Bolund besökte mässan – testade elbåt

Svenskproducerade elbåtar får tummen upp av Per Bolund (MP) – och tvåtaktare behöver fasas ut. Det är sammanfattningen av Praktiskt Båtägandes samtal med partiledaren på båtmässan i helgen.

Text: Elinor Karlin • 2022-09-05 Uppdaterad 2022-09-06

Miljöpartiets ena språkrör Per Bolund valde att förlägga en del av sin valkampanj till mässan Allt på sjön i Gustavsberg. Praktiskt Båtägande var på plats och fick prata med honom, efter att han åkt en sväng med elbåten X-shore Eelex 8000.

Hur föll valet på just den här båten?

– Vi vill visa på att det finns nya och spännande lösningar som faktiskt är snygga och läckra båtmodeller, det är ett lyft. För några månader sedan var jag ute med Candela på Lidingö. Även X-shore är ett svenskt företag som har ett varv för nya tidens båtar, vilket är otroligt roligt. Det kan bli en ny våg av svenska båtproducenter som kommer nu och det vill vi såklart stödja. Där har vi också stora investeringsfonder som kanske kan vara med och finansiera den här gruppen hållbara industrier. Så det här vill vi se mer av!

Har du båt själv?

– Javisst! En segelbåt med elsnurra. Det är en Hydra, en 70-tals segelbåt. Med bilbatteri och elmotor så kan man köra tyst och helt rent, så slipper man känna sig som en miljöbov. Det har faktiskt blivit några turer. Det finns fyra kojplatser, ingen lyx direkt, men man kommer ut och man kan sova över, och njuta av vågskvalpet och fiskmåsarna.

LÄS MER: Hydra – Ett dynamitpaket i miniformat

Hur långt kommer du med elsnurran?

– Jag har två stycken större batterimodeller, man kan köra ett par timmar i varje riktning. Så länge det inte är en superstor båt så klarar man sig med en hyfsat liten motor.

Det blir mycket segling alltså?

– Ja precis, det är det som är fördelen! Man får verkligen trycka på att faktiskt kryssa hela vägen och inte vara lat. Det är kul för hela familjen och då lär sig barnen att segla på riktigt. Det blir några dagar och några gånger per sommar.

De flesta av oss båtägare har ju fortfarande förbränningsmotorer, hur tror du framtiden ser ut för oss?

– Det är klart att allra störst miljöpåverkan har vi från gamla tvåtaktare, så dem behöver vi fasa ut. Vi hade en elmotorpremie samtidigt som vi hade elcykelpremie och det gav ju en liten skjuts på marknaden vad gäller urval och utbud. Men sedan tror jag att vi behöver fundera i termer av skrotningspremie, att man får en slant för att kunna investera i den nya tekniken. Det har visat sig att det funkar på bilmarknaden. I många båtar så är det avgaser som vi inte ser, allt går ner under ytan så det är lätt att det blir osynligt, men det påverkar ändå djurlivet och växtlivet. Kan vi gå över mer till eldrift så är det väldigt bra nyheter för haven också.


Text: Elinor Karlin • 2022-09-05
BåtnyttAllt på sjönBåtmässaElbåtarMiljöMiljöpartiet
Rulla till toppen