Det är bland annat fyren Franska stenarna på Nämdöfjärden som ska få ett besök av Sjöfartsverket. Foto: Esquilo/Wikimedia commons

Båtnytt

Flera ostkustfyrar uttjänta – byts ut i sommar

En del av våra fyrplatser har funnits i över hundra år. Nu är det dags för en ny omgångar av underhåll och flera fyrar på ostkusten ska bytas ut.

Text: Elinor Karlin • 2022-06-22 Uppdaterad 2023-04-14

Sjöfartsverket ser över sina fyrar och nu har turen kommit till ostkusten. Under perioden juni-september kommer flera fyrar att bytas ut och Sjöfartsverket påminner alla om att vara extra uppmärksamma under den här perioden.

– Vi uppmanar alla båtägare att vara extra varsamma innan de ger sig ut till sjöss under denna period. Majoriteten av åtgärderna sker under dagtid men kan driftuppehåll kan inträffa. Bland annat gäller det mellan monteringen och den tekniska installationen av de nya fyrkurerna, säger Jakob Olofsson, byggprojektledare vid Sjöfartsverket, i ett pressmeddelande.

Sjöfartsverkets arbetsfartyg Sjöbjörnen ska genomföra arbetet och i slutändan ska fyrljuset samt fasadbelysningen ersättas av LED. Den tekniska livslängden för fyrarna har passerats och alla är i ganska dåligt skick, enligt pressmeddelandet. Totalt är det 24 fyrar som påverkas av arbetet på två olika sträckor. I söder är det kusten mellan Norrköping och Öregrund som berörs, och i norr ska man genomföra arbete på sträckan Söderhamn–Kramfors.

Följande fyrar berörs av arbetet:

Norrköping-Öregrund: Franska Stenarna, Sandhamns stångskär, Norra Lerskäret, Järnklubben Övre och Järnklubben Nedre, Tegelhällan, Sandhamns Stångskär, Piltholmsknall, Grisblänkan och Algersgrund.

Söderhamn-Kramfors: Hällgrund, Sälstenarna, Spikarna, Härnöklubb, Härnö södra, Sannasundet, Vålsudde, Hornön, Hornöholmen, Granholmssund, Sprängsviken, Frånö, Dynäs, Tolvöregrundet.


Text: Elinor Karlin • 2022-06-22
BåtnyttFyrarSjöfartsverket
Rulla till toppen