Många var intresserade av att prova på att köra en Manta 5 under den första dagen av jubileet. Fredrik Duenger, ansvarig för Mantas Nordenförsäljning, höll i aktiviteten. Foto: Elinor Karlin

Båtnytt

Foilande elcykel – här kan man testa gratis i helgen

I helgen firar Stockholms stadshus 100 år. KSSS är med och arrangerar flera kappseglingra och prova på-aktiviteter i samband med firandet. En av de aktiviteterna är den foilande elcykeln – en riktigt blöt vattenaktivitet.

Text: Elinor Karlin • 2023-06-16 Uppdaterad 2023-06-17

Hej! Du leder aktiviteten för de som testar på Manta 5. Hur kommer det att gå till?

– Man får testa några minuter, hur länge beror på hur bekväm man är. Men det brukar gå lätt, det är en väldigt lätt produkt. Inom loppet av några försök så brukar man vara uppe, säger Fredrik Duenger, som sköter försäljningen av Manta 5 från Norge på den nordiska marknaden. 

Så det är inte så svårt?

– Nej, det är lite som att lära sig cykla på nytt. Men har du väl kommit upp så är det väldigt enkelt. Den har en stor vinge, en hydrofoil, som gör att den går stabilt i vattnet. 

LÄS MER: Att foila med en elcykel – hur svårt kan det vara?

Men det blir blött alltså?

– Ja, du blir garanterat våt. Det är badkläder som gäller, eller att låna en våtdräkt här. Cyklar du på vintern, som jag gör, så får du klä dig ordentligt. Du kan om du får in tekniken starta torr från bryggan, men när du stannar så blir du naturligt våt eftersom den sjunker ner lite. 

Får vem som helst åka?

– Ja, så länge man når ner till pedalerna så. Den är nog opitimal om du väger från 40 kilo, är du för lätt blir det svårt att kontrollera cykeln. Men den är godkänd för upp till 120 kilo. Då behöver du lite längre väg för att komma upp och foila, ju tyngre du är. 

Hur länge har den här funnits på marknaden?

– Den har kommit till Europa och den nordiska marknaden först nu. Men jag tror den kommer uppskattas, jag sålde 50 förra året och har som mål att sälja 50 även i år. De kostar mellan 39000 och 110 000 kronor och jag har redan sålt några i Stockholm. I Norden så är det Sverige som har visat störst intresse. Det här är en kvalitetsprodukt, det är ingen Kinaelektronik i den. 


Text: Elinor Karlin • 2023-06-16
BåtnyttManta 5Stadshusregattan
Rulla till toppen