En brugd är en haj med stor mun. Djurartsexperten Tom Arnbom tror att det kan vara en sådan som filmades i skärgården nyligen. Genrebild. Foto: Elinor Karlin, Pxhere

Stockholms skärgård

Haj kan ha synts i Stockholms skärgård

Ytterligare ett ovanligt djur kan ha setts i Stockholms skärgård. Den här gången handlar det om en brugd.

Text: Elinor Karlin • 2023-07-05 Uppdaterad 2023-07-05

De ovanliga djurfynden duggar tätt längs med Sveriges kuster just nu. Nu rapporterar Aftonbladet om ytterligare ett djur som inte särskilt ofta rör sig på ostkusten: En brugd. En läsare har skickat in en film, som har analyserats av djurartsexperten Tom Arnbom på WWF.

– Jag ser en stor fena som vacklar fram och tillbaka. Det är ingen delfin, för den dyker ner och kommer upp och kommer igen. Det finns några fiskar att välja på, men den som är troligast är en brugd, säger han till Aftonbladet, som rapporterar att filmen är från området kring Värmdö.

Brugden är en typ av haj, som räknas som världens näst största fiskart. Den blir upp till 12 meter lång, men är betydligt snällare än de hajar vi oftast tänker på. Den har bara väldigt små tänder och livnär sig på plankton. Arten är starkt hotad i världen, men den är inte helt ovanlig i svenska vatten. Dock observeras den oftast på västkusten. I Östersjön är den en väldigt sällsam syn:

– 1960 fångade man en vid Möja… Det är länge sedan. De lever i Nordsjön, så den här måste ha simmat fel, säger Tom Arnbom.

En brugd äter medan den simmar långsamt vid ytan, samtidigt som den spärrar upp sitt enorma gap. Den är inte farlig för människor.


Text: Elinor Karlin • 2023-07-05
BåtnyttDjur
Scroll to Top