Bilder från Estonias vrak. Foto: Haverikommissionen

Estonia

Haverikommissionen: Ingen explosion på Estonia

Nu släpps en delrapport i den nya haveriutredningen för Estoniaförlisningen. Händelsen utreds av tre olika länder och de tre kommissionerna är tydliga: Allt tyder på att det var bogvisiret som orsakade olyckan.

Text: Elinor Karlin • 2023-01-23 Uppdaterad 2023-01-23

Det finns ingen indikation på att Estonia ska ha kolliderat med ett fartyg eller flytande objekt. Det finns heller inget som tyder på att det skedde en explosion ombord på Estonia. I stället fastslår man att Estonia inte var sjövärdig. Det framkom under den gemensamma pressträffen under måndagsmorgonen som hölls i Tallinn. Värd för pressträffen var haverikommissionerna i Sverige, Finland och Estland.

– Vi har inte heller några bevis på att det skulle ha befunnit sig någon militär utrustning på färjan den natten, och vi ser ingenting i skadorna på fartyget som skulle ha orsakats av lasten på något vis. Vi ser ingen sådan koppling just nu, men vi tycker att det är bra att frågetecken rätas ut, säger Jonas Bäckström, ordförande för Statens haverikommission.

Men utredningen är ännu inte klar och han hänvisar också till den nylanserade webbsidan som skapats enkom för Estoniautredningens räkning. Här finns det bland annat en FAQ där man försöker svara på många av de frågor och rykten som florerat i koppling till Estonias förlisning. Bland annat vill man här än en gång slå fast att det var bogvisiret på fartyget som slets sönder i den grova sjön. Bogvisiret var rentutav bristfälligt, och fick aldrig rätt certifieringar.

– Om en sådan inspektion, enligt de regler som gäller, hade utförts hade bristerna i visirkonstruktionen kunnat upptäckas och olyckan hade troligen inte inträffat, säger Rene Arikas, chef för den estniska haverikommissionen, enligt Aftonbladet.

Även de nya hålen i skroven som upptäcktes i samband med den omtalade dokumentären ”Estonia – fyndet som förändrade allt” omnämns på sajten. Dessutom har man publicerat 45 000 fotografier från Estonias vrak, fotograferade under sommaren 2022. Här ska hela den synliga exteriören finnas dokumenterad i högupplösta bilder, tillgänglig för alla som är intresserade.

Även delrapporten finns nu publicerad på Haverikommissionens hemsida.


Text: Elinor Karlin • 2023-01-23
BåtnyttEstonia
Rulla till toppen