Det är dags för aspiranterna att öva manövrering i olika hastigheter. Foto: Elinor Karlin

Båtnytt

KBV övar: ”Kan se ut som dåligt sjövett”

Du som är ute i Stockholms skärgård just nu kan komma att överraskas när Kustbevakningens aspiranter drar ut på övning. Men det är inte så farligt som det ser ut, upplyser myndigheten.

Text: Elinor Karlin • 2023-09-14 Uppdaterad 2023-09-14

Kustbevakningen går ut med en liten varning på sociala medier, till alla som vistas i Stockholms skärgård. Från och med den här veckan kommer de att genomföra aspirantövningar i skärgården och samtidigt öva på manövrering med båt i olika hastigheter. Nu vill de uppmärksamma allmänheten på att övningarna kan se lite vådliga ut, då de planerar att göra både snabba girar, hastiga accelerationer och kraftiga fartreduceringar.

”För en utomstående kan det uppfattas som dåligt sjövett, men det finns en tanke bakom varje sväng och fartökning”, skriver Kustbevakningen på sin Facebooksida.

Övningsperioden kommer att vara vecka 37 och 38, samt 42 och 43. Det innebär att de fortsätter in i slutet av oktober.

”Det är viktigt att vi övar på att hantera våra högfartsbåtar och hur de reagerar i olika hastigheter och väderförhållanden. I skarpa situationer behöver Kustbevakningens personal kunna köra fort och navigera säkert”, skriver Kustbevakningen.


Text: Elinor Karlin • 2023-09-14
BåtnyttKustbevakningen
Rulla till toppen