Gustav Löwing, Kristoffer Appelquist, Annika Trogen och Båtlivskommitténs ordförande Per Smedfors är de fyra utvalda mentorerna. Foto: Pressbild
Komiker och sjökaptener ska stötta nya båtägare
Allt fler kommer ut på sjön, vilket också återspeglas i skadestatistiken hos försäkringsbolagen. Och det bästa sättet att undvika skador när man är nybörjare – det är att fråga om hjälp. Nu vill ett försäkringsbolag göra tröskeln ännu lägre för några utvalda.
Försäkringsbolaget Alandia inför mentorsprogram för osäkra båtägare. Från och med nu kan vem som helst ansöka om att få en av de fyra personliga mentorerna som bolaget har valt ut, som ska stötta i programmet. Komikern och programledaren Kristoffer Appelquist är en av de fyra mentorerna.
– Det är inte så konstigt att jag tackade ja, jag blev jätteglad att få frågan. Hela projektet handlar om att dela med sig av erfarenheter och misstag som kan kosta pengar, resultera i att någon slår sig, eller att man blir blöt. Det känns skitkul om jag kan bidra med minsta lilla, säger Kristoffer Appelquist.
Han själv är en passionerad seglare och beskriver havet som sitt ”happy place”. Men båtlivet har han fått lära sig på egen hand. Familjen hade ingen tradition av att äga båt, och han fick tjata sig till en prova på-kurs i optimistjollesegling som barn. När han väl skaffade egen båt fick han mycket stöttning av sin svärfar, så han vet själv mycket väl vilket värde det finns i att kunna fråga någon om råd.
– Jag vet inte om jag kommer kunna svara på allt, men jag har haft båt i över 30 år. Jag har lagt många, många timmar på sjön, och gjort en del misstag själv.
Med sig som mentorer har han sjökaptenen Gustav Löwing, skepparen Annika Trogen och Båtlivskommitténs ordförande Per Smedfors. De kommer alla tre få handleda olika personer, men målet från Alandias sida är att de fyra mentorerna ska få utrymme att stötta varandra. Heikki Karlsson, direktör för fritidsbåtar på Alandia, hoppas att det här ska vara början på något som kan växa sig större.
– Vi vill börja med fyra stycken, så kan vi testa lite hur det går. Vi hoppas att det blir massor av intresserade så att vi vid behov kan rekrytera fler mentorer. Över tid så blir det spännande att se om det får någon effekt, om de som blir antagna till mentorsprogrammet har lyckats lära sig något nytt eller undvika en oönskad händelse.
De för ingen statistik över hur många av deras skadeanmälningar som kommer in från nyblivna båtägare, men han berättar att de har sett en viss ökning på incidenter som bränslestopp och problem med motorn. Det har skett i takt med att allt fler nya har kommit in på båtmarknaden i samband med pandemin.
– Det blir lite roligare med båtliv om man också är förberedd på problematik som kan uppstå. Vi önskar förstås att vi inte behöver lösa skador eller händelser i det här projektet, utan fokus ligger i det förebyggande arbetet. Våra mentorer kan också bidra med att hitta kontaktuppgifter till rätt personer, exempelvis om man behöver någon form av service på båten. Man måste inte göra allt själv.
Mixen av mentorer är väl avvägd. För att sänka tröskeln för kvinnor att söka hjälp så har de varit noga med att ha en kvinnlig närvaro i gruppen. Flera av dem har jobbat inom båtbranschen i många år, och dessutom har de Alandias team i ryggen.
– Det här är inte en jättestor förändring mot hur vi har jobbat tidigare. Vi har alltid haft rådgivning och testat olika typer av utrustning som behövs för ett tryggt liv på sjön. Förra året körde vi en kampanj vi kallade ”Våga fråga”, där vi försökte uppmana kunder att ställa alla typer av båtlivsrelaterade frågor när vi ändå pratade båtförsäkring. Många som jobbar hos oss sitter på stora kunskaper inom båtliv.
Läs mer:
Text: Elinor Karlin • 2023-03-30
Båtnytt • Ny på sjön