M/S Häftig, eller Baljan som den också kallas, trafikerar öarna som hör ihop med KSSS verksamhet runt Sandhamn. Foto: Pressbild

Båtnytt

KSSS skaffar elmotor till passagerarbåt

En båt som går korta sträckor i låga hastigheter - perfekt för eldrift. Därför har KSSS valt att elektrifiera en av sina båtar som kör passagerare i Sandhamn.

Text: Elinor Karlin • 2023-10-05 Uppdaterad 2023-10-05

KSSS passagerarfartyg M/S Häftig har elektrifierats. Det meddelar segelsällskapet i ett pressmeddelande. Fartyget, som i folkmun kallas Baljan, trafikerar Sandhamn – Lökholmen – Telegrafholmen. De tre öarna ligger inom några hundra meters avstånd från varandra och har alla anläggningar som drivs av KSSS. 

”Det handlar om relativt korta sträckor i låg hastighet. Det är dessutom en av båtarna som används mest i verksamheten vilket ledde till att det blev ett naturligt val att elektrifiera Baljan som ett tidigt steg”, skriver KSSS.

Baljan är en öppen passagerarbåt som går på tidtabell under hela sommarsäsongen. KSSS hoppas att båten ska kunna fortsätta i samma tempo som tidigare med hjälp av stödladdning dagtid, för att sedan kunna laddas fullt under natten. Motorerna i Baljan är två ePropulsion I-20 på 20 KW vardera och fyra G-102 batterier på totalt 40 KWh.

”Nu fortsätter arbetet mot att hitta lösningar för att elektrifiera flera av verksamhetens båtar och parallellt bygga ut möjligheterna för att ladda elbåtarna vilket kommer bli ett växande behov i alla våra verksamheter”, skriver KSSS.


Text: Elinor Karlin • 2023-10-05
BåtnyttElbåtarElmotorerKSSSStockholms skärgård
Rulla till toppen