Kvinnan upptäcktes under Nockebybron i västra Stockholm. Foto: Robert Stjerndahl

Båtnytt

Kvinna i vattnet räddad av falsklarm

Sent på kvällen i ett yvigt snöfall upptäcktes en person i vattnet under Nockebybron i Stockholm. Sjöräddningen befann sig bara minuter bort och kunde snabbt komma till platsen.

Text: Elinor Karlin • 2022-11-28 Uppdaterad 2022-11-25

Tre sjöräddningsenheter var ute förra måndagen efter att flera inringare larmat om att de sett en nödraket i Stockholm, i vattnet mellan Bromma och Mälarhöjden. När de sökt efter nödställda i 1,5 timme beslutade de att avsluta insatsen – men fick snabbt styra om planerna. En person hade siktats i vattnet under Nockebybron, bara minuter ifrån där de befann sig. 

– Vi åker dit i full fart, och precis när vi kommer fram ligger det en kvinna i vattenbrynet. En person från land försöker dra upp henne, så vi hoppar i sjön med torrdräkter och hjälper till, säger Robert Stjerndahl, frivillig sjöräddare och kvällens befälhavare ombord på Rescue Lars Söderman. 

Från början råder det lite oklarheter om huruvida nödraketslarmet berörde den nödställda kvinnan eller ej, men Robert Stjärndahl får snart uppfattningen om att det rör sig om två isolerade händelser. 

LÄS MER: Ännu en sjöräddning på falsk nödraket

– Kvinnan var inte alls klädd för att åka båt, snarare för att vara ute och jogga. 

Hon är kraftigt nedkyld, på gränsen till medvetslös och har svårt att kommunicera. De senaste dagarna har nästan en halvmeter snö fallit i Stockholm och det finns ingen stans att lägga den våta och kalla kvinnan.  

– Det här är en väldigt ovanlig situation, annars kan man nästan alltid ta en person från ett osäkert till ett säkert läge. Men här är det snö överallt. Jag klär av mig torrdräkten och lägger henne mot min egen ylletröja, med henne över mig. Kollegorna får skära loss hennes blöta kläder och komma med filtar. Och under tiden vi väntar på ambulansen så blir hon faktiskt bättre. 

Hur kvinnan hamnade i vattnet har Robert Stjerndahl inte fått veta. Mycket tyder på att hon tvingats simma ett 50-tal meter i det iskalla vintervattnet. Men något som är säkert är att det falska nödraketlarmet, som syntes 1,5 timme innan kvinnan siktades i vattnet, den här gången slutade i något positivt. 

– Det mer sannolika är att vi hade varit hemma våra bostäder om det kommit larm om person i vattnet, det hade tagit minst 20 minuter att komma fram. I det här fallet tog det fyra minuter, det var nog rätt avgörande.


Text: Elinor Karlin • 2022-11-28
BåtnyttSjöräddningssällskapet
Scroll to Top