Den fruktlösa eftersökningen pågick i 1,5 timme i snöovädret. Faktum är allt nästan alla nödraketer på Mälaren är falsklarm. Foto: Robert Stjerndahl, SSRS

Båtnytt

Ännu en sjöräddning på falsk nödraket

I måndags kväll tvingades tre sjöräddningsenheter ut i snöovädret efter att en nödraket siktats. Allt tyder på att det var ett falsklarm. Sjöfartsverket har nu tröttnat på falska uppskjutningar av nödraketer.

Text: Elinor Karlin • 2022-11-23 Uppdaterad 2022-11-23

Natten till i går sköts en nödraket upp i Mälaren, utanför Björnholmen i området mellan Ålsten och Mälarhöjden. RS Munsö/Ekerö ryckte ut och genomförde en stor sökinsats, utan att hitta något som tydde på att det faktiskt fanns en nödställd.

– JRCC skickade alla resurser som fanns tillgängliga. Vi åkte med två båtar, Kustbevakningen med en båt och Sjöfartsverket åkte med en helikopter som fick vända på grund av det dåliga vädret, säger frivillige sjöräddaren Robert Stjerndahl, som för kvällen var befälhavare ombord på Rescue Lars Söderman.

Larmet gick strax innan 19 och det snöade fortfarande kraftigt över Stockholmsområdet. Stundtals var sikten inte mer än 15 meter och de behövde gå på radar för att röra sig tryggt i vattnet.

– Vi var ute ganska precis i 1,5 timme. Det var tack vare att vi var så många enheter. Hade vi varit själva så hade det tagit mycket längre tid.

LÄS MER: SSRS vädjan: Skjut inga nödraketer på nyårsafton

Tre sjögående enheter och åtta personer var alltså engagerade i nödraketslarmet på Mälaren, förutom räddningsledaren och de fyra ombord på helikoptern. Robert Stjerndahl har varit engagerad som sjöräddare i tio år och varje år gör de flera utryckningar på nödraketer som förmodligen är falsklarm.

– Vi har i princip telefontäckning i hela Mälaren så en nödraket här är väldigt ovanlig. Jag har bara varit med om en enda nödraket inne i Mälaren som har varit skarp. De allra flesta som skjuts upp är absolut falsklarm. Det kan ju vara någon som redan har lyckats lösa sitt problem och därför lämnat platsen, men sannolikheten är ganska liten.

LÄS MER: SSRS skaffar eldriven räddningsskoter

Genom en helt osannolik tur så vändes det tråkiga falsklarmet till något positivt: Samtidigt som de bedömde att de skulle avsluta insatsen så fick de ett helt nytt larm om att en person gått i vattnet under Nockebybron i Bromma, bara minuter från platsen. De åkte snabbt dit och iklädda torrdräkter kunde de hjälpa till att rädda en kraftigt nedkyld kvinna ur vattnet. Hade de inte redan befunnit sig ute på larm så hade räddningsinsatsen tagit betydligt längre tid. Dagen efter gick Sjöfartsverket ut med ett pressmeddelande där de fördömer onödiga uppskjutningar av nödraketer. Det här var andra gången på kort tid som man måste göra insatser på grund av en falsk uppskjutning.

– Även om man tror att det inte kommer bli ett pådrag när man skjuter upp nödraketer, så syns raketerna på långt håll och många ringer 112. Precis som man ska. Är det en nödraket som är uppskjuten utan att det handlar om en nödsituation riskerar vi att larma ut resurser i onödan. Resurser som behövs för personer som faktiskt är i nöd, säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral, i pressmeddelandet.

Inte heller på nyårsafton eller helgdagar får man skjuta upp nödraketer. Gamla nödraketer ska lämnas in för deponi på en återvinningsstation.

– Vi vill därför uppmana allmänheten att inte skjuta nödraketer ifall man inte är i fara, då det direkt kan drabba andra som är i faktiskt behov av hjälpen. Det är inte bara olagligt utan kostar också samhället stora resurser i onödan, säger Annika Vestergård.


Text: Elinor Karlin • 2022-11-23
BåtnyttSjöräddningssällskapet
Rulla till toppen