Nu väntar ett nytt kapitel för det klassiska svenska båtmärket // Foto: Najad.se

Båtnytt

Najadvarvet återvänder till Orust

Tidigare var Orust känt som Sveriges största nav för båtbyggeri. Nu är det bara Hallberg-Rassy kvar. Än så länge. Efter fyra år annonserar Najad att de planerar att gå tillbaka ut i skärgården igen.

Text: Elinor Karlin • 2022-11-02 Uppdaterad 2022-11-02

Det har nu gått fyra år sedan det Najad lämnade den klassiska båtbyggarön Orust. Sedan dess har de hållit till i Arconas varvslokaler i Uddevalla. I dag meddelar Najad Yachts att de flyttar tillbaka till Henån på Orust, efter att moderbolaget har förvärvat företaget Orust Yacht Service och de tillhörande varvslokalerna.

Najad har haft en stökig historia med konkurser och företagsflytt, men sedan 2018 har de delat varvslokaler med Arcona i Uddevalla. I somras meddelade ägarbolaget Orust Quality Yachts att de skulle dela upp de båda välkända varumärkena Arcona och Najad i två separata bolag.

LÄS MER: Najad varslar samtliga anställda på Orust

– Det är fantastiskt roligt att meddela att Najad flyttar hem till Henån igen! Henån och Orust är ett av världens mest kompetenta centrum för tillverkning av segelbåtar. Det känns därför väldigt bra att vi nu säkerställer byggnationen och kvalitén framåt, samtidigt om vi kan bidra till fler arbetstillfällen på Orust, säger Fredrik Makmqvist, vd på Najad Yachts.

LÄS MER: Najad ska tillverkas i Uddevalla

Orust Yacht Service är ett fullservicevarv som sedan tidigare haft serviceavtal med Najad. Deras verksamhet kommer att fortsätta drivas med målet att expandera och får en ny vd: Anderas Samuelsson, som i dag är produktionschef och delägare i bolaget.

– Det känns motiverande, spännande och fantastiskt kul att ta över rodret som VD för Orust Yacht Service. Där ser jag en enorm potential för oss framåt! Dagens båtar är väsentligt mer komplexa än förr, och inom Orust Yacht Service har vi lyckats bygga upp ett unikt system för att klara en kvalitativ hantering av dessa båtar, säger han.


Text: Elinor Karlin • 2022-11-02
BåtnyttNajadOrustVästkusten
Scroll to Top