Att simma på öppet vatten är väldigt annorlunda mot att simma i bassäng. Foto: David Boca/Unsplash

Båtnytt

När simmade du senast 200 meter?

De flesta svenskar anser att de kan simma – men samtidigt så är det få som faktiskt testar att de kan simma längre sträckor, visar en färsk undersökning. Det behöver göras oftare, menar Trygg hansa.

Text: Elinor Karlin • 2023-07-26 Uppdaterad 2023-07-23

83 procent har aldrig testat att simma 200 meter på öppet vatten i svårare förhållanden. Det visar en ny undersökning som gjorts av Novus, på uppdrag av försäkringsbolaget Trygg Hansa. Faktiskt visar det sig att det är få som över huvud tagit testar att regelbundet simma så långt som 200 meter. Samtidigt anser de flesta svenskar att de är simkunniga. 

– Simkunnighet är en färskvara, framför allt när det handlar om simning i sjöar eller hav. Trots att vi svenskar älskar att söka oss till stränder och badplatser är det oroväckande att så pass få simmar 200 meter med jämna mellanrum. Många svenskar har en övertro på sin förmåga vilket ökar risken för drunkningstillbud i sommar, säger Eva Jarnhäll, vattensäkerhetsexpert på Trygg-Hansa.

Fyra femtedelar av de tillfrågade tror att de klarar av att simma 200 meter, åtminstone i en bassäng. Men det är bara 36 procent som faktiskt har gjort det under det senaste året. Nu försöker föräkringsbolaget uppmana fler att testa sin simförmåga, genom att göra en så kallad badbesiktning. 

– Det är en sak att säga att man är simkunnig och något helt annat att faktiskt simma 200 meter i öppet vatten. Att regelbundet besikta sin simförmåga skapar inte bara trygghet utan räddar även liv, säger Eva Jarnhäll. 

Så gör du en badbesiktning: 

• Badbesiktningen ska alltid göras tillsammans med någon annan, en vän, familjemedlem, granne eller liknande. 
• Välj en sjö eller kuststräcka där du kan simma men samtidigt bottna. 
• Mät på land upp en ungefärlig sträcka om 200 meter. 
• Hoppa i eller doppa dig så att hela kroppen och huvud är under vatten, simma upp, och på-börja därefter din simtur. 
• Efter tre fjärdedelar av sträckan byter du till ryggsim. 

Livräddningssällskapets definition av simkunnighet

Simkunnig är den som faller i vattnet, får huvudet under ytan och efter att ha tagit sig upp till ytan igen, på djupt vatten simmar 200 meter varav 50 meter ryggsim, allt i en följd.


Text: Elinor Karlin • 2023-07-26
BåtnyttSäkerhetSvenska Livräddningssällskapet
Rulla till toppen