Sjøen for Alle har fått ställa in flera år i rad på grund av pandemin. Foto: Redningsselskapet/Flickr

Sjøen for Alle

Norska båtmässan skjuts upp igen – till 2024

Den norska båtmässan Sjøen for Alle skjuts upp ytterligare ett år på grund av omvärldsläget. Den här gången var det utställarna själva som inte bokade in sig.

Text: Elinor Karlin • 2022-10-12 Uppdaterad 2022-10-12

I mars skulle den norska inomhusmässan Sjøen for Alle ordnas för första gången sedan pandemins utbrott. Precis som sina svenska motsvarigheter har de fått ställa in tre gånger på raken och såg egentligen fram emot att slå upp dörrarna den 22–26 mars nästa år, men nu har de stött på nya problem. Det försämrade omvärdsläget och lågkonjunkturen har drabbat även norska näringsidkare.

– Vi på Sjøen for Alle upplever en viss osäkerhet från industrins sida. Det är osäkra tider. El har aldrig varit dyrare, räntorna skjuter i höjden och det är krig i Europa. Vi har många olika företag som ställer ut på Sjøen för alle och därför finns det också många olika anledningar till varför man är osäker på om man vill delta eller inte, kommenterar Magnus Frøshaug Ryhjell från arrangören Norboat, den norska båtbranschens riksförbund.

LÄS MER: Skeptiska utställare inför Allt för sjön 2022

Han berättar att det var alltför få utställare som visade intresse för mässan i år, för att de skulle våga satsa fullt ut.

– Detta är ett stort evenemang som kräver stora kostnader och många inblandade för att genomföras. På grund av den rådande osäkerheten har vi därför beslutat att skjuta upp vår comeback till 2024.

Inför de svenska mässorna 2022, som ställdes in av pandemiskäl, så rapporterade vi bland annat om att Hallberg-Rassy beslutat att bojkotta inomhusmässorna av lönsamhetsskäl. Men Magnus Frøshaug Ryhjel menar att det för deras del inte handlar om ett bristande intresse för mässor i allmänhet.

– Det tycker vi självklart inte, då hade det inte varit lämpligt att jobba med mässan. Titta till exempel på vår andra mässa, Båter i Sjøen. Det var helt slutsålt och vi fick tacka nej till flera båtar då vi inte hade tillräckligt med plats. Dessutom var det den näst mest besökta mässan vi någonsin haft på Aker Brygge.

– Med det sagt känner vi att Sjøen for Alle är mogen för vidareutveckling med nya element och koncept, som detta uppskjutande ger oss tid att utforska och utveckla. Till exempel introducerade vi ett antal nya saker på Båter i Sjøen i år, som vi har varit mycket framgångsrika med.


Text: Elinor Karlin • 2022-10-12
BåtnyttBåtmässaSjøen for Alle
Rulla till toppen