Båtmässan i Göteborg fick stänga, men än är inte hoppet ute för Allt för Sjön. Foto: Praktiskt Båtägande

Båtnytt

Hoppfullt inför Allt för sjön – men utställare är skeptiska

Inomhusmässan i Stockholm kan fortfarande bli av. Det hoppas i alla fall arrangörerna som räknar sina sista två månader innan mässtart på guldvåg. Men kommer det finnas några båtar på plats?

Text: • 2022-01-12 Uppdaterad 2022-02-08
Hanse Thorslund arrangerar Allt för sjön i Stockholm. Han har fortfarande hopp om att restriktionerna ska dras tillbaka innan mars. Foto: Pressbild

Med två månader kvar till Allt för sjön i Stockholm håller arrangörerna fortfarande modet uppe. Trots de nya restriktionerna som presenterades i veckan hoppas de kunna genomföra Stockholms största båtmässa.

– De restriktioner som är utlysta nu gäller fram till den 12 februari och enligt vad man har sagt så kan man häva dem i förtid om smittspridningen lägger sig. Det är den förhoppningen vi lever på, vi har lite marginaltid att spela på, säger Hanse Thorslund, projektledare för Allt för sjön.

LÄS MER: Båtmässan i Göteborg ställer in

Restriktionerna infördes under onsdagen 12 januari och innebär bland annat att det krävs vaccinationsbevis för allmänna sammankomster över 50 personer samt att vuxna ska begränsa sina sociala kontakter inomhus. Från nästa vecka väntas ett deltagartak på 500 personer träda i kraft för alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det är framförallt det sistnämda som är det största hotet mot mässverksamheten som brukar ha över 80 000 besökare. Men det finns också en risk för att restriktionerna förlängs. Allt för sjön är planerad till 12–20 mars.

– Vi hoppas på att få tydliga besked från regeringen. Men vi planerar som om vi ska genomföra det här nu, vi har många utställare som vill genomföra det här och vi har många besökare som har köpt biljetter, säger Hanse Thorslund.

Utifall att mässan tvingas ställas in så kommer alla besökare att återbetalas för biljettkostnaden. Även utställare kommer att få avgifter återbetalade.

Förra året lanserade Allt för sjön sin egen app, som ersättare för den mässan som inte kunde genomföras. Appen, med samma namn som mässan, lever fortfarande kvar och just nu är planen att den ska komplettera mässan. Mässan firar i år 100 år och det finns nu risk att kalaskänslan utgår.

– Vi får ju hoppas, det är ju 100 år vi firar år 2022… Men om inte mässan blir av så får vi fira på något annat sätt.

Jacob Ryder, projektledare för Båtmässan i Göteborg. Foto: Pressbild

Några som inte hade lika mycket tur med restriktionerna var arrangörerna för Båtmässan i Göteborg. Arrangemanget var planerat 5–13 februari, precis inom de datumen som de nuvarande restriktionerna ligger. Ett par timmar efter presskonferensen meddelade man att man ställer in årets mässa helt och hållet. Jacob Ryder är projektledare för mässan.

– Man lägger ett maxantal på 500 personer för bland annat mässor, vilket gör det omöjligt att arrangera Båtmässan 2022. Det är givetvis ett jättetungt besked för oss som arrangörer.

Vanligtvis har de över 60 000 besökare på en mässa och även här kommer besökare att återbetalas för biljetterna.

– Det är tråkigt för våra besökare som var jättetaggade på mässa. Båtlivet har blivit väldigt viktigt för många och allt fler är ute i naturen och skärgården. Det är också väldigt tråkigt för våra utställare som hade sett fram emot att träffa kunder, sälja båtar och marina tillbehör.

Om det kommer någon form av digital ersättning till mässan är för tidigt att säga ännu, men tanken finns där.

– Det här beskedet kom väldigt plötsligt och lite oväntat, men vi ska ta ett varv och fundera. Vi vill ju gärna hjälpa utställarna med att få ut deras produktnyheter och träffa kunder, men det får vi återkomma med, säger Jacob Ryder.

LÄS MER: Trots pandemin – nu satsar man på vårens båtmässor

Men om det blir någon Allt för sjön 2022 eller så finns det en annan stor fråga: Blir det något att titta på? Praktiskt Båtägare talade bland annat med Mikael Bohm, CMO på Nimbus Group, strax innan jul. Redan då såg de pandemin som ett stort hot mot deras deltagande på mässan.

– Vi har en rådande pandemi och går det åt det håll det verkar så gör det oss lite tveksamma… Vi behöver ha en säker upplevelse för både besökare och medarbetare som som spenderar mycket tid på mässorna. De uttrycker själva att de är lite oroliga av hälsoskäl, säger han.

I slutet av december kunde han inte ge något slutligt besked för huruvida de faktiskt tänkte ställa ut eller ej.

– Det är en svår fråga som vi egentligen inte kan ge svar på. Vi har sagt att vi ska vara med och vi vill gärna hjälpa båtlivet. Vi som företag klarar oss utan mässorna, men det är viktigt för det svenska båtlivet att vi tillsammans gör vårt bästa för att bygga en bra marknad. Jag ser inte de övriga i båtvärlden som konkurrenter, vi ska hjälpas åt att göra båtlivet större och bättre och skapa en större marknad, säger Mikael Bohm.

Nimbus group har en mångårig historia som utställare både i Göteborg och Stockholm. Mikael Bohm menar att inomhusmässornas betydelse har minskat.

– I dag finns det ganska många olika arenor tillgängliga jämfört med för tio år sedan. Konsumenten vill inte vänta ett år på att se nyheter, det vill de se när det dyker upp. Med det sagt så är det fortfarande många som uppskattar båtmässor, det är efterlängtade event där man kan se båtlivet samlat under ett och samma tak. Vi är svalt positiva men tycker att det är en bra mötesplats, säger han.

Magnus Rassy, vd för Hallberg-Rassy. Foto: Silke Springer/Pressbild

På segelbåtssidan finns också svagt intresse. De stora segelbåtarna har varit fåtaliga på Allt för sjön de senaste åren, och i år meddelar Hallberg-Rassy att de inte tänker ställa ut. Båtmässan i Göteborg har de inte deltagit i på många år, eftersom de arrangerar en egen flytande båtmässa i Ellös i augusti.

– Vi har varit med i några år innan pandemin, men vi tycker att det ger för lite. Vi har vår egen mässa och det fungerar mycket bättre för oss då vi kan visa upp alla modeller, säger Magnus Rassy, vd.

Orsaken är densamma som att de valde att bojkotta Düsseldorfmässan BOOT, som senare ställdes in: Konkurrensen är för dålig.

– För att lyckas som mässa så behöver man ha ett utbud, man måste kunna jämföra båtarna med varandra. Annars fungerar inte köpprocessen, säger han.

Men nu blir det ju ännu sämre utbud?

– Ja, det blir en spiraleffekt. Vi var några som sa att “om vi går så kanske de andra kommer”, men det har inte lyft på riktigt. Jag kan inte tala för de andra, men jag har fått signaler att de andra tillverkarna håller med oss i det här, säger Magnus Rassy.

LÄS MER: Rassy ger ut bok om varvet


Text: • 2022-01-12
BåtnyttAllt för SjönBåtmässaCovid-19Hallberg-Rassynimbus
Scroll to Top