Den nya färgen ska skydda mot havstulpaner. Foto: Pxhere

Båtnytt

Ny siliconfärg till båtbottnar

International ger sig in på marknaden med en båtbottenfärg som ska vara utan biocider.

Text: Elinor Karlin • 2022-11-25 Uppdaterad 2022-11-25

International släpper en ny silikonbaserad biocidfri båtbottenfärg.

”Båtägare blir allt mer medvetna vid vilken miljöpåverkan de har, men de behöver fortfarande teknologi som levererar högpresterande begränsning i påväxtning på skrovet”, säger Jemma Lampkin, global försäljningschef på AkzoNobel.

Färgen ska hindra påväxt från havstulpaner och alger från att fästa vid botten. Tillverkaren menar dessutom att det som faktiskt sätter sig ska vara lätt att skrapa bort för hand eller tvätta med vattenslang. Dessutom ska den minska motståndet i vattnet vilket i slutändan kan ge en bränslebesparing.

B-free Explore. Foto: AkzoNobel

Det här är en del i ett system för flersäsongsfärg och har testats över hela världen. Färgen har anpassats specifikt för att passa fritidsbåtägare.

Färgen går att måla över befintlig båtbottenfärg, utan att man gör någon form av färgsanering innan. Den ska passa alla skrovmaterial, även aluminium och trä.

Färgsystemet består av B-Freee Conversion Coat, en primer/sealer för att täcka över befintlig båtbottenfärg, förutsatt att färgen är av god kvalitet. Sedan en primer Tie-Coat och slutligen en B-Free Explore Topcoat.

Färgen kommer i rött, marinblått, svart och en extraljus vit nyans som inte ska missfärgas på samma sätt som traditionell bottenfärg gör.


Text: Elinor Karlin • 2022-11-25
BåtnyttBottenfärg
Rulla till toppen