Rescue Casque, en räddningsbåt i Hallberg-Rassy-klass, är ny på RS Lomma. Foto: Sjöräddningssälskapet

Båtnytt

Ny sjöräddningsbåt i Öresund

Västkusten har fått en ny räddningsenhet – en 15,7 meter lång båt i Hallberg Rassy-klass. Rescue Casque har redan fått testats i skarpt i en av de större sjöräddningsinsatserna under vintern.

Text: Joakim Hermansson • 2021-12-22 Uppdaterad 2021-12-22

Tack vare donatorn Bengt Hjelm fick SSRS-stationen i Lomma nyligen en sprillans ny sjöräddningsbåt av senaste modell. Båten är den fjärde i Sjöräddningssällskapets Hallberg Rassy-klass, som redan finns på stationerna i Falsterbokanalen, i Räfsnäs och på Käringön.

Den 2 december döptes båten till Rescue Casque och efter bara några dagar i tjänst fick hon bistå i räddningsinsatsen med det brinnande virkesfartyget utanför Vinga.

LÄS MER: Virkeslast i brand utanför Vinga

Båten är 15,7 meter lång och 3,9 meter bred, med en meters djupgående och väger 17 ton. Tack vare dubbla Scaniadieslar med tillhörande vattenjetar nås en maxhastighet på 34 knop, och aktionstiden är tio timmar. På sikt ska Rescue Casque ersätta den båt som stationen i Lomma använder i nuläget.

“Vi är otroligt tacksamma för denna donation som möjliggör att vi på ett ännu bättre sätt kan utföra vårt huvuduppdrag, att rädda liv till sjöss”, skriver RS Lomma på sin Facebooksida.


Text: Joakim Hermansson • 2021-12-22
BåtnyttNyheterSjöräddningssällskapet
Scroll to Top