"Havsfilosofen" har premiär 17 mars på Viaplay. Den skildrar bland annat Sven Yrvinds försök att bygga en minimal segelbåt som ska ta honom till Nya Zeeland. Foto: Pressbild, Elinor Karlin

Sven Yrvind

Premiär för film om Yrvind: ”Vet inte vad folk kommer tycka”

Sven Yrvind har ägnat större delen av sitt liv åt att segla. Nu skildras hans liv – och hans livsfilosofi – i en ny dokumentär på Viaplay.

Text: Elinor Karlin • 2023-03-17 Uppdaterad 2023-05-15

Sven Yrvind föddes i april 1939 på Brännö i Göteborgs skärgård och har gått genom livet med ena foten i havet. Men uppväxten var långt i från spikrak. Skolåren och tiden i lumpen var jobbiga, och efter att ha avtjänat ett fängelsestraff för vapenvägran blev det tydligt för honom att han inte riktigt passade in i samhället. Då köpte han sig en eka som han själv modifierade och gav sig ut på världshaven med. Sedan dess har han seglat. 

”Folk ser mig som en seriefigur, de har svårt att ta mig på allvar. Men jag är faktiskt en båtbyggare”, beskriver han sig själv i den nysläppta dokumentären ”Havsfilosofen” som har premiär på Viaplay den 17 mars. 

”Havsfilosofen” är regisserad av av Andreas Eidhagen och producerad av Annika Gritti. Dokumentären har filmats under fem års tid och utgår från hans senaste projekt: Att bygga en så liten båt som möjligt som han ska segla till Nya Zeeland på en resa som ska ta nästan ett år. Men själva filmen handlar om så mycket mer. Med avstamp i Yrvinds liv får tittaren se hela hans livsfilosofi, som handlar om att ta avstånd från konsumtion och kommersiella krafter, att omfamna en minimalistisk livsstil. Frågan är inte varför man skulle vilja segla en minimal båt runt jorden – utan snarare varför man skulle vilja ha en stor båt?

– Jag tycker det är fel. Långfärdsbåtar i dag ska vara tolv, femton meter långa och kosta många miljoner. De ska ha tvättmaskin och watermaker. Man måste tänka på världen, vi förbrukar mer och mer grejer. Det är tråkigt för folk förstår inte att de inte är säkrare än små båtar, säger Yrvind när Praktiskt Båtägande får chans att prata med honom. 

Quiz: Vad kan du om Sven Yrvind?

På pressvisningen blir det tydligt att det länge var lite oklart om filmen verkligen skulle bli färdig. Inte bara tog det lång tid. Meningen ”Yrvind var motsträvig” yttras flera gånger, både från producent och vänner, och faktiskt även från Yrvind själv som medger att han inte alls var intresserad av att stå här i dag. Men han drivs inte bara av vind i seglen, utan har också som mål att sprida sitt budskap om en enklare livsstil. 

Har du fått utrymme att nå ut nu då?

– Ja, lite grann, säger han och skrattar innan han blir allvarlig igen. 

– Men du vet, det är stora krafter som verkar emot. Hela världen är sån nu. Man ska konsumera mer och mer. Men om alla gör lite…

LÄS MER: Sven Yrvind blir filmad till Viaplay-dokumentär

De som följer Yrvind i sociala medier vet redan hur det gick med Nya Zeeland-resan. I dag står han i sin verkstad och arbetar på en tredje minimal segelbåt som ska ta honom till andra sidan jorden. 

– Det går jättebra, det blir fint. Jag kommer på nya bra idéer hela tiden. Den kan nog bli klar för provsegling nästa år. Jag ska till Nya Zeeland med den, och sedan tillbaka till Sverige och sätta i gång med en ny båt. Jag håller redan på att rita på nästa. 

Och vad Sven Yrvind själv tycker om filmen, som han var så motsträvig till, är lite oklart. 

– Jag har ju själv varit med om allt som syns i filmen, och jag ser det på ett annat sätt än andra människor. Jag vet inte vad andra kommer tycka om den egentligen, men efter ett tag kommer vi få reda på det. Vad tyckte du själv?

Jag tyckte den var väldigt bra!

– Du tyckte inte den var långtråkig då?

Nej, absolut inte. Jag höll mig vaken.

– Ja, men det är ett gott betyg.


Text: Elinor Karlin • 2023-03-17
BåtnyttLångseglingSven Yrvind
Rulla till toppen