Sven Yrvind, 83 år gammal, bygger i nuläget på en ny båt. Foto: Viaplay/Claes Helander

Sven Yrvind

Sven Yrvind blir filmad till Viaplay-dokumentär

I fem år har produktionsbolaget följt Sven Yrvind i hans arbete att planera en världsomsegling och bygga en båt. Till våren får dokumentären premiär.

Text: Elinor Karlin • 2022-12-07 Uppdaterad 2023-01-27

Sveriges meste båtfixare och världsomseglare Sven Yrvind ska bli stjärnan i en ny dokumentärfilm. ”Havsfilosofen” som den heter produceras av Viaplay och kommer att ha premiär i vår. Filmen har spelats in under fem år och skildrar ett av hans båtbyggen och planeringsarbetet inför äventyret att segla från Irland till Nya Zeeland.

– De säger att vi ska ha stora båtar för ökad komfort men stora båtar gör dig trött och uttråkad. En båt som har en blygsam storlek är hållbar och kräver få icke förnybara resurser. Den är säker. Den ger sin ägare större glädje än en stor båt. En liten båt gör dig smidig och livfull. Vi behöver komma ifrån konsumtionssamhället. Vi blir inte lyckligare av ökad konsumtion, säger Sven Yrvind, i ett pressmeddelande.

Yrvind har gjort sig känd för att bygga just små båtar och att segla dem i väldigt långsamt tempo. Dessutom seglar han oftast ensam. Den sagda seglingen var beräknad till att ta 300 dagar, men de som följt honom i sociala medier vet ju förstås redan hur expeditionen slutade.

Enligt Viaplay är dokumentären mer filosofisk än den handlar om segling, och stort utrymme ges till Yrvinds tankar om konsumtionssamhället och livsstilar.

– Historien om Sven Yrvind är en fantastisk historia om en svensk som blivit världsberömd genom att gå sin egen väg, och som genomfört äventyr som fått hela seglingsvärlden att häpna. Han ställer viktiga frågor om livet, döden, konsumtionssamhället och hur vi lever idag, och jag tror att det kommer att få många av våra tittare att fundera över vad det är som faktiskt är viktigast för att vi ska må bra, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på Viaplay Group.

Sven Yrvind själv är mer modest när han själv presenterar filmen på sin Youtubekanal och kommenterar namnet på dokumentären:

– Den heter ”Havsfilosofen”, det är vad de kallar mig. Det var inte jag som kom på det, men det är väl någon slags komplimang.

I mindre än 50 sekunder pratar han om dokumentären, innan han går vidare till det viktiga: Hur han ska konstruera däcksluckan på sin kommande båt!


Text: Elinor Karlin • 2022-12-07
BåtnyttFilmerSven Yrvind
Rulla till toppen