Än så länge ligger den blivande 69-fotaren på varvet i Kungshamn, men snart kommer den hit till Orust för att färdigställas, berättar Magnus Rassy. Foto: Elinor Karlin

Orust sailboat show

Rassy fick bygga ut varvsportarna för att producera 69-fotare

Om ett och ett halvt varv levereras Hallberg-Rassys största båt någonsin. Men alla möjligheter finns för att bygga ännu större modeller.

Text: Elinor Karlin • 2022-09-01 Uppdaterad 2022-09-05

Berätta om vad ni har för er på varvet!

– Vi har precis påbörjat ett nytt flaggskepp som är 69 fot. Där har vi precis slutfört formbyggnationen. Formarna är färdiga och vi har precis börjat att laminera första skrovet. Det kommer att stå här i produktion under senhösten, tidiga vintern. Öppet varv om ett år kommer båten vara i produktion och långt kommen, men inte färdig. Den kommer att vara färdig vintern 23/24. 

Foten tar aldrig slut?

– Det lustiga är att, i alla år har vi sagt att större kommer vi aldrig att bygga. Och det har vi sagt om 31 fot, om 43 fot, om 62 fot… Då har vi alltid utrustat oss efter precis vad vi tror att vi kommer behöva. Kranen vi hade tidigare, den började bli lite väl till åren, då sa vi att vi inte skulle göra samma fel. När vi investerar i en ny kran så är det en investering i de kommande 25 åren. Och att vi aldrig skulle bygga någonting större på 25 års sikt, det är osannolikt. Det är lika bra att ta i och ha marginal för framtiden. Den kranen klarar betydligt större båtar, men begränsningen i övrigt var portarnas storlek på varven. Vi har ett varv i Kungshamn där vi laminerar båtarna, och även här i Ellös där vi gör det övriga. Men nu har vi byggt större portar, är båten väl där inne så finns det plats!

Dubbla roder och integrerat peke på Hallberg-Rassy 69. Illustration: Hallberg-Rassy

LÄS MER: Hallberg-Rassy skalar upp med ny modell

Blir folk mer och mer intresserade av stora båtar?

– Ja, helt klart. Vi ser hela tiden att snittstorleken ökar och att komfortförväntingarna ökar. Och för att få plats med mer komfort så måste man ha mer plats och då behöver man en stor båt. Många Hallberg-Rassy-båtar som långseglar, de seglar jorden runt. Eller till Skottland, eller Karibien, det finns många varianter. 

Men det kanske inte är så många som drar runt i skärgården?

– De som seglar här i svenska västkusten, det är många 50-64:or som seglar lokalt här på svenska västkusten. Att säga att de största modellerna är bara för långsegling, det stämmer inte heller. Det är för både och. I och med att de är så lätthanterliga så hissar de för både och. Förr behövde man ha en hel besättning för att hissa segel, men nu trycker du på en knapp. När den väl är uppe kan du segla 5 minuter eller 50 dygn, det spelar liksom ingen roll. Du har massor av kylar och frysar så att bunkra mat för en månad är inget problem. Du producerar eget färskvatten, du producerar egen ström. Du har en helt annan uthållighet. Det talar för att vara här på västkusten, det är svårt att få plats i hamnarna oavsett om du har en 30-fotare eller 60-fotare. Men de största modellerna, där kan du bunkra och ha mat för en månad. Du klarar dig på ett helt annat sätt. 

VIDEO: Häng med på provsegling av Hallberg–Rassy 50

Vem köper era flaggskepp?

– Det är klart att det blir färre och färre som kan unna sig en båt ju större och mer kostsam den blir, en normal person har 4-5 veckors semester… Men så finns det en växande kategori med människor, som kanske har sålt ett bolag och som nu kan göra en större investering. Det blir mer och mer vanligt, framförallt i yngre år. Förr var det kanske personer som var 70+ som kunde göra sådana saker, som var färdiga med yrkeslivet. Men i dag har vi 30-åringar, 40-åringar som tar en paus i yrkeslivet och drar på långsegling.


Text: Elinor Karlin • 2022-09-01
BåtnyttHallberg-RassySegelbåt
Scroll to Top