Både små gäster och stora skeppare ska ha flytväst ombord på båten. Foto: Unsplash

Båtnytt

Så fixar du flytväst till gästerna

Alla ombord ska ha flytväst - även de som inte åker båt så ofta. Men det behöver inte bli så kostsamt att få ihop flytvästar till sommargästerna ombord på båten.

Text: Elinor Karlin • 2023-06-28 Uppdaterad 2023-06-28

Sommar, semester och fullt med folk ombord på båten. Många är vi som tar med oss extrabesättning på sommarens båtturer – och då är det viktigt att alla ombord är välutrustade. Men hur gör man om man saknar flytvästar till småkusinerna som bara åker båt någon gång om året? Ett alternativ är att utnyttja Livräddningssällskapets flytvästdepåer.

– Det finns på väldigt många olika ställen i Sverige, på vår hemsida finns en karta, säger Patrik Roth, projektledare för Livräddningssällskapets flytvästdepåer.

LÄS MER: Därför är kallsupen så farlig

Faktum är att de har nästan 200 stycken aktiva depåer runtom i landet. Hyran är antingen gratis eller en symbolisk summa pengar, och du får använda flytvästen i upp till sju dagar i sträck.

– När man är klar så lämnar man tillbaka flytvästen, som på ett bibliotek. På plats ska det främst finnas räddningsvästar, de stora orangea, i olika storlekar för både barn och vuxna.

Faktum är att många slarvar med flytvästanvändningen. Enligt färska siffror från en undersökning av Sifo, på uppdrag av försäkringsbolaget Dina Försäkringar, så brukar ungefär 50 procent av alla båtåkare fuska. Män fuskar mer än kvinnor, och Hallänningar är betydligt bättre på att dra på sig flytväst än Värmlänningar.

– Finns det flytvästdepåer så ökar också försäljningen av flytvästar. När folk får prova så inser de att det är trevligt att vara på sjön, och då inser folk värdet av flytvästar. Då har man också möjlighet att köpa en annan modell som passar en själv bättre, säger Patrik Roth.

LÄS MER: Fler hundar än män har flytväst

Depåerna finns placerade på väldigt många olika platser i landet, alltifrån turistkontor och bensinmackar till brandstationer. Utbudet kan variera något beroende på vem som tillhandahåller depåerna, en del är drivna och fyller på själv med utrustning. Alla depåer finns utritade på en interaktiv karta på Livräddningssällskapets hemsida, men kontaktuppgifter till varje depå får man leta fram själv. Patrik Roth passar också på att tipsa om Fritidsbanken, en ideell förening som lånar ut sport- och fritidsutrustning. Genom dem kan man också få tag i flytvästar, beroende på vad som finns på den lokala orten.

– Vi vill ju få igång flytvästanvändandet. Det är fortfarande många som envisas med att inte ha flytväst, säger Patrik Roth.

Här hittar du kartan med flytvästdepåer: svenskalivraddningssallskapet.se/flytvastar/

Här är man duktigast på att använda flytväst

1. Hallands län, 71 %

2. Kalmar län, 67 %

3. Blekinge län, 66 %

4. Västernorrlands län, 66 %

5. Örebro län, 66 %

6. Gotlands län, 64 %

7. Västra Götalands län, 63 %

8. Skåne län, 62 %

9. Uppsala län, 60 %

10. Norrbottens län, 58 %

11. Stockholms län, 56 %

12. Västmanlands län, 56 %

13. Västerbottens län, 55 %

14. Östergötlands län, 55 %

15. Södermanlands län, 54 %

16. Gävleborgs län, 52 %

17. Jämtlands län, 50 %

18. Jönköpings län, 46 %

19. Kronobergs län, 43 %

20. Dalarnas län, 42 %

21. Värmlands län, 37 %


Text: Elinor Karlin • 2023-06-28
BåtnyttFlytvästSäkerhetsutrustningSvenska Livräddningssällskapet
Rulla till toppen