Valen Hvaldimir har de senaste åren levt utanför norska Hammerfest. Nu har han sökt sig till svenska vatten. Foto: Ein Dahmer/Wikimedia Commons

Båtnytt

Så ska du göra om du ser valen Hvaldimir

Sveriges västkust har fått kändisbesök från Norge. Men om du ser den vita valen Hvaldimir på nära håll så finns det några grejer du bör tänka på.

Text: Elinor Karlin • 2023-07-14 Uppdaterad 2023-07-14

Vitvalen Hvaldimir har än en gång rört sig på svenska västkusten. I sociala medier har han lyst med sin närvaro i alltifrån Strömstad till Fjällbacka. Valen Hvaldimir blev kändis i Norge redan april 2023 för sitt sociala och uppsökande beteende. Dessutom bar han ett sele på sig med en text som antydde att valen en gång tränats av människor i Ryssland, och han blev snart misstänkt för att ha tjänat som spion för den ryska staten. Men Ryssland tycks han ha lämnat för gott, och fram till den här våren har han levt längs med den Nordnorska kusten.

Även i Sverige har han visat sig vara väldigt social – ett beteende som inte ska uppmuntras, menar norska myndigheter.

– Vi får nu in rapporter om folk som simmar med valen och det är också mycket båttrafik i området. Detta innebär en stor risk för både människor som simmar med valen, men även för valen med all båttrafik i området. Vi uppmanar därför starkt folk att hålla avstånd, säger norska fiskeridirektören Frank Bakke-Jensen.

Hvaldimir väger närmare 1200 kilo och är omkring fyra meter lång. Han kan hålla andan i upp till 20 minuter, och även om han inte har visat några aggressiva beteenden hittills så varnar bland annat den norska organisationen Onewhale för att han av misstag kan råka simma in i någon med hög fart.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har släppt rekommendationer för hur man ska bete sig om man träffar på valen Hvaldimir:

1. Gå inte i vattnet med valen.
2. Rör inte valen.
3. Ge honom inga objekt att leka med, som exempelvis bollar, pinnar och fendrar.
4. Mata honom inte.
5. Kasta inget mot honom, till exempel stenar, för att få hans uppmärksamhet.
6. Sakta ned din båt, eller vattenskoter, om han är i närheten. Accelerera inte. Gör heller inga snabba girar.


Text: Elinor Karlin • 2023-07-14
BåtnyttDjur
Rulla till toppen