Den självkörande färjan ska rymma 24 passagerare. Foto: Pressbild

Båtnytt

Självkörande färja införs i Stockholm

En ny båt kommer till storstaden: En självkörande eldriven färja ska trafikera Stockholms innerstad.

Text: Elinor Karlin • 2023-02-28 Uppdaterad 2023-02-28

Ny båttrafik väntas i Stockholms innerstad. Under våren kommer det norska rederiet Torghatten sätta in en självkörande och elektrisk färja för 24 passagerare över Riddarfjärden mellan Södermalm och Kungsholmen.

– Många stora städer runt om i världen har problem med trängsel, kapacitet och miljö- och luftföroreningar. Genom vår innovativa och världsunika tekniska lösning skapar vi hållbar urban mobilitet på riktigt, säger Reidun Svarva, affärsutvecklingschef på rederiet Torghatten AS.

Färjan kommer att gå med 15-minuterstrafik, och gå på en linje som sträcker sig ungefär mellan Münchenbryggeriet på Södermalm och Kungsholmstorg. Den är i trafik 15 timmar per dag och under nätterna ligger den stilla för laddning. I början kommer det finnas personal ombord, men så småningom ska färjan helt och hållet styras från ett kontrollrum på land.

– Att ett fartyg ska köra utan förare låter kanske lite riskabelt men det är lika tryggt med en autonom färja som en traditionell, fortsätter Reidun Svarva. Stockholmarna kan känna sig trygga med att vi med 150 års erfarenhet från redarbranschen i Norge genomför det på ett säkert sätt.

Mjukvaran har testats i Trondheim, och i utvecklingen har de använt en simulator som digitalt analyserar


Text: Elinor Karlin • 2023-02-28
BåtnyttFärjorStockholm
Rulla till toppen