Skippo har grundats av Richard Setterwall, Fredrik Oscarson och Felix Erhardt. I april fasar de ut den gamla Eniro på sjön-appen så som vi känner den. Foto: Pressbild

Båtnytt

Sjökortsappen byter namn – och får nytt innehåll

Eniro på sjön är appen som finns nedladdad i många smarta enheter runtom i Norden, inte minst eftersom den är gratis. Men efter ett ägarbyte behöver användarna nu vänja sig vid att använda ett nytt namn.

Text: Elinor Karlin • 2023-03-08 Uppdaterad 2023-08-17

Den välanvända navigationsappen Eniro på sjön ska förändras i grunden. Sedan i september har appen nya ägare och från och med nylanseringen den 19 april kommer den gamla appen att bytas ut. Dessutom kommer den att byta namn: Till Skippo. 

– Vårt mål är att det hela ska ske sömlöst. När man uppdaterar appen så får man den nya automatiskt, och man kommer inte behöva betala på nytt eller på något annat sätt än tidigare. Alla gamla platser och rutter ska också ligga kvar, säger Fredrik Oscarson, vd på Skippo. 

Kartmaterialet kommer att vara detsamma – men målet är att funktionaliteten ska öka. Till en början kommer de att lyfta ut en del av det som tidigare var betalfunktioner till gratisappen. Dessutom satsar de på att bättra på och lägga till några av de funktioner man vill ha i en plotter: Fredrik Oscarson ger flera exempel: Att lagra sina gamla plotterspår i en profil, vilket också kan ge statistik över båtsommaren inkluderat alltifrån snitthastighet till antal dagar på sjön. Och framöver hoppas de kunna bygga in väderprognoser direkt på kartbilden. 

– Vi kommer ut den 19 april, men efter det kan man räkna med att vi fortsätter släppa uppdateringar fram till högsäsongen i sommar. 

Ambitionerna är dock större än enbart en navigationsapp. Fredrik Oscarson har grundat Skippo tillsammans med två vänner, som alla har en bakgrund inom digital utveckling, kombinerat med ett stort intresse för båtlivet. Visionen är att driva ett fullskaligt båtlivsföretag som på sikt kan samla flera digitala relevanta tjänster för båtentusiaster. Utgångspunkten är de 850 000 nordiska användarna som i dagsläget använder Eniro på sjön. Han hoppas att de ska bidra till utvecklingen av nya applikationer. 

– Vi använder väldigt mycket digitala tjänster i vårt privatliv, men så fort vi kommer till båtlivet så blir allt komplicerat, dyrt och dåliga upplevelser. Om vi ska boka service, eller jämföra båtförsäkringar, eller jämföra priser på sjömackar… Och många av de tjänster bedrivs ju som en sidoverksamhet. Vår analys är att det saknas en tjänst som samlar ditt båtliv, så att vi slipper bläddra eller hoppa mellan massa appar. 

Vad som händer på lång sikt är svårt att sia om: Kanske blir det fler appar än Skippo? Kanske blir det en helt ny webbapplikation? Kanske blir det avancerad AI som kommer varna dig för trängsel om det är många på väg till samma naturhamn? Klart är att de kommer att hålla sig kvar på de nordiska vatten som navigationsappen verkar inom i dag. Och på mellanlång sikt kommer de främst att bygga in nya funktioner i den befintliga appen. Även webbapplikationen för Eniro på sjön kommer att gå över till att bli Skippo. 

– Men det här ska inte bli någon revolution, utan evolution med respekt för vad som har varit. Vi kommer ha kvar den gula färgen i loggan, som är ett uppdaterat ankare. Det finns mycket av det gamla som var jättebra, men det har ju inte varit någon kärnverksamhet för Eniro, säger Fredrik Oscarson.


Text: Elinor Karlin • 2023-03-08
BåtnyttLäsvärtApparSkippoTeknik
Rulla till toppen