Från varvet i Småland har det kommit ett flertal klassiska båtmodeller, som denna 23 WA. Foto: Joakim Hermansson

Båtnytt

Efter konkursen: Ryds blir norskt

Det anrika båtvarvet Ryds köps upp av norska Cormate. Tillverkningen ska dock bli kvar i Småland.

Text: Fredrik Olsson • 2024-02-05 Uppdaterad 2024-03-01

Under fredagens pressträff på Båtmässan i Göteborg tillkännagavs att Ryds båtar, som har tillverkat fritidsbåtar i småländska Ryd sedan 1968, har hittat en köpare i norska båttillverkaren Cormate.

Ryds båtar ansökte om konkurs den 27 november i fjol, efter att ha kämpat med ekonomiska utmaningar under en längre tid. Det ekonomiska underskottet gjorde det omöjligt för Ryds Båtar att fortsätta sin verksamhet. Men nu har de alltså hittat en köpare.

LÄS MER: Svensk båtbransch krisar: Ryds i konkurs

Även efter köpet ska det ske tillverkning i Småland, enligt Cormates vd:

– Förvärvet av Ryds industrifastighet säkrar inte bara lokal kunskap och värdefull produktionserfarenhet, utan visar också vårt engagemang för att bevara ett arv av hantverk i Ryd och säkerställa en välmående framtid för samhället och det välkända svenska båttillverkningslandskapet, säger Jon Aksel Brynildsen.

Även Egil Ranvig, Cormates grundare och chefdesigner, betonar betydelsen av att bevara Ryds traditioner.

– Vi förvärvar inte bara ett varumärke, vi är med och skapar ett arv. Vårt mål är att förena Cormates kompetens inom innovativ design, effektivitet och sjövärdighet med Ryds rika historia och professionella produktionsmetodik, för att skapa båtar som överträffar allas förväntningar, säger Egil Ranvig.

LÄS MER: Ryds nya tuffa toppmodell


Text: Fredrik Olsson • 2024-02-05
BåtnyttLäsvärtCormateMotorbåtNorgerydsRyds konkurs
Rulla till toppen