Klassiska Ryds 23 WA. Foto: Joakim Hermansson

Båtnytt

Svensk båtbransch krisar: Ryds i konkurs

Klassiska svenska båttillverkaren Ryds är har stora problem med lönsamheten och tvingas nu till konkurs. Men konkursförvaltaren ser en väg framåt.

Text: Elinor Karlin • 2023-11-29 Uppdaterad 2023-11-29

I veckan tog en av Sveriges mest framstående båttillverkare, Ryds Båtar AB, det svåra beslutet att begära sig själva i konkurs. Den anrika båttillverkaren ansökte om konkurs den 27 november, efter att ha kämpat med ekonomiska utmaningar under en längre tid.

Ryds Båtar grundades på 1960-talet. Företaget har kämpat med ekonomiska svårigheter, och den senaste årsredovisningen visade en omsättning på över 76 miljoner kronor och en förlust på 5,6 miljoner kronor. Det ekonomiska underskottet gjorde det omöjligt för Ryds Båtar att fortsätta sin verksamhet.

Konkursförvaltaren tar nu över och förväntar sig att hitta en köpare för företaget innan årsskiftet.

Orsakerna till Ryds Båtars ekonomiska problem inkluderar eftersläpning på komponenter, enligt Dagens PS, samt dagens konjunkturläge som resulterat i ökade räntor och minskad köpkraft.

En oroande konsekvens av konkursen är den potentiella påverkan på andra företag inom branschen. Många återförsäljare i landet kan sitta på lager kopplade till Ryds båttillverkning. Konkursförvaltarens krav på omedelbar betalning av skulder till Ryds kan leda till ekonomiska svårigheter för andra aktörer i båtindustrin.

Den kommande tiden kommer att avslöja huruvida andra företag inom branschen kommer att påverkas och hur marknaden kommer att anpassa sig till händelsen


Text: Elinor Karlin • 2023-11-29
BåtnyttBåtbranschenMotorbåtryds
Rulla till toppen