Malmö inre fyr är en av de som har öppet under helgens internationella fyrdagar, närmare bestämt lördag 20 augusti klockan 10-16. Foto. Fabian Müller/Unsplash

Båtnytt

Sveriges fyrar öppna för besök i helgen

Är du nyfiken på hur en fyr ser ut från insidan? Nu är det ett perfekt tillfälle! Till helgen är det nämligen öppet hus i fyrar runtom hela landet.

Text: Elinor Karlin • 2022-08-17 Uppdaterad 2022-08-17

Den 20–21 augusti arrangeras de årliga internationella fyrdagarna. 55 av de svenska fyrarna väljer att öppna sina portar för besökare i hela landet. Förra året kom över 5000 besökare, enligt pressmeddelande från Svenska fyrsällskapet som också organiserar fyrarnas deltagande i dagen.

– Detta var färre än vad det brukar vara men i år när livet, trots kvarvarande smittspridning, återgått till något som liknar det normala hoppas vi på ett högre besöksantal, skriver Tommy Öberg, Fyrsällskapets samordnare för fyrdagen, i pressmeddelandet.

Varje enskild fyr har sitt eget arrangemang, som drivs av lokala fyrföreningar eller privata fyrägare, och vad man kan mötas av skiftar från fyr till fyr. Alltifrån pizzabak till guidade rundvandringar utlovas under dagen.

– Fyrdagen har nu inför sin 20:e gång blivit ett viktigt kulturellt arrangemang där man förutom livet på fyren får stifta bekantskap med teknik och ofta vacker skärgårds- och kustmiljö. Lika viktigt för lokalbefolkning som för turister. På många fyrar kan man se exempel på gammal teknik, såsom gaslyktor, men också den allra modernaste tekniken som utvecklats under 2000-talet såsom solcellsdrivna LED-lampor, skriver Tommy Öberg.

På Svenska Fyrsällskapets hemsida kan du se vilka fyrar som har öppet för besök under helgen: https://fyr.org/aktiviteter/internationella-fyrdagen.html


Text: Elinor Karlin • 2022-08-17
BåtnyttFyrar
Rulla till toppen