Den positiva trenden har vänt nedåt och allt fler blir av med sina båtmotorer. Foto: Pxhere

Båtnytt

Trenden vänder – båtmotorstölder ökar igen

Årets varma båtsäsong blev tuff för båtägare i Mälardalen och på västkusten. Efter september stod det klart att antalet båtmotorstölder har ökat för första gången på länge.

Text: Elinor Karlin • 2023-10-25 Uppdaterad 2023-10-25

Efter en längre period av minskande båtmotorstölder så har trenden nu vänt igen – åt det negativa för oss båtägare. Det rapporterar Larmtjänst. Under årets tredje kvartal rapporterades lika många båtmotorstölder som under de första två, totalt 392 stycken från 1 juni till 30 september. 

– Under det senaste kvartalet har vi haft flera tillfällen där internationella brottsnätverk tagit ett flertal båtar vid samma stöldtillfälle. De har därefter fört båtarna till en avskild plats där man tagit motorerna, instrument och reglage, säger utredare Viktor Eklöf på Larmtjänst.

LÄS MER: Båtmotorstölderna fortsätter minska – tack vare god samverkan

Diagrammet visar antalet stölder av båtmotorer under de tre första kvartalen 2023. Källa: Larmtjänst

Jämfört med tredje kvartalet förra året, då antalet inrapporterade båtmotorstölder låg på 378 stycken, har alltså siffran ökat med 3,7 procent. Polisregion Stockholm är hårdast drabbad med 181 anmälda stölder, följt av 122 stycken i polisregion Syd. Det är också de, tillsammans med Bergslagen som står för den nationella ökningen. I övriga regioner så fortsätter stölderna att minska. 

– Den senaste månaden har vi sett en ökning av antalet stölder av motorer i Mälardalen. Vi ser även att det är olika grupperingar som jobbar, säger Viktor Eklöf.

Sedan 2019 så har båtmotorstölderna minskat kraftigt i hela landet. De tre första kvartalen 2019 rapporterades 1794 stölder, att jämföra med årets 721. Det är en minskning på över 1000 stölder, enligt Larmtjänsts statistik.

Diagrammet visar antalet stölder under 2023 fördelat per polisregion. Källa: Larmtjänst

Text: Elinor Karlin • 2023-10-25
BåtnyttmotorstöldStöldligor
Rulla till toppen