– För att kunna avslöja mer smuggling vill Tullverket ta hjälp av allmänheten och fritidsbåtsägare för att få tips om misstänkt smuggling, säger Oscar Lindvall, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning syd. Foto: Tullverket

Båtnytt

Tullverket kontrollerar småbåtar i sommar – ber om hjälp från allmänheten

Tullverket planerar att göra fler kontroller i småbåtshamnar under sommaren, för att kunna komma åt och avslöja smuggling som sker med fritidsbåtar. Nu vill de ha hjälp från allmänheten med att hålla koll på ovanliga händelser.

Text: Elinor Karlin • 2022-06-20 Uppdaterad 2022-06-19

Över hundra kontroller planerar Tullverket att göra i småbåtshamnar i sommar. De meddelar i ett pressmeddelande att deras bevakning kommer att stärkas i jakten på den smuggling som pågår med fritidsbåtar längs med den svenska kusten. Men, de kan omöjligen täcka alla hamnar själva runtom i landet. Därför ber de alla som rör sig i hamnområden att vara extra uppmärksamma.

– Vi vet att det smugglas i fritidsbåtar och vi bedömer att mörkertalet är stort. Det finns väldigt många småbåtshamnar och det är svårt för oss att ha koll på alla. Därför behöver vi allmänhetens ögon och öron, säger Oscar Lindvall, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning syd, i pressmeddelandet.

De har tidigare gjort beslag i fritidsbåtar, ett tjugotal har kunnat genomföras mellan 2018 och 2021. För några år sedan hittades 69 kilo kokain på en strand i Höganäs och tack vare tips från allmänheten kunde de gripa och döma flera personer för försök till synnerligen grovt narkotikabrott.

– Det här visade sig bli ett stort och spektakulärt fall och man kan aldrig veta i förväg vad ett tips leder till. Tipsa oss gärna och hellre en gång för mycket, säger Oscar Lindvall.

Tullverkets lista – var observant på detta:

  • Snabbgående båtar till sjöss på konstiga tider eller vid dåligt väder
  • Båtar som färdas nattetid med släckta lanternor
  • Gods som lastas mellan fartyg eller båtar till sjöss
  • Gods som dumpas överbord
  • Små båtar som har kontakt med större fartyg

Så här tipsar du Tullverket:
Om man misstänker smuggling eller något annat misstänkt ingrip aldrig själv, utan hör av dig till Tullverket med dina observationer. Ring 90 114. Det går även att mejla till www.tullverket.se/90114 och det går bra att lämna tips anonymt.


Text: Elinor Karlin • 2022-06-20
BåtnyttTullverket
Scroll to Top