Stor förödelse efter orkanen Ian. Foto: Sea Tow Fort Myers/Facebook

Båtnytt

Tusentals båtar på bärgning efter orkanen Ian

Båtlivet i Florida är kraftigt påverkat efter orkanen Ian. Nu väntar månader av arbete för att återställa alla båtar som förflyttades under ovädret.

Text: Elinor Karlin • 2022-10-17 Uppdaterad 2022-10-17

Den 28 september slog orkanen Ian till mot Floridas kust, och lämnade en enorm förödelse efter sig. Över 2,5 miljoner invånare i Florida uppmanades att evakuera sina hem och över 100 personer dog. Flera områden översvämmades och de materiella skadorna är enorma, inte minst båtlivet drabbades hårt. Över två veckor efter katastrofen så berättar en lokal bogserfirma att de sliter hårt för att flytta de båtar som har kastats runt under orkanen.

– Samtalen fortsätter bara att strömma in och just nu har vi fem eller sex tusen i kö, och vi förväntar oss ännu fler, säger Heather O’Brien som driver Fort Myers Sea Tow, till nyhetssajten News-Press.

Hon beräknar att att förödelsen kommer att ta minst sex månader att städa upp. Kategori 4-orkanen Ian tryckte in stora mängder havsvatten och båtar i alla storlekar slets från kajplatser och fick allvarliga skador. Även många bryggor och kajer har fått så pass stora skador att det nu är omöjligt att förtöja några av de båtar som fortfarande är i vattnet.


Text: Elinor Karlin • 2022-10-17
Båtnytt
Rulla till toppen