Trots upprepade mistlurar från kryssningsfartyget så väjde inte motorbåten. Foto: Youtube/Dagbladet

Video

Video: Fritidsbåt nära att sugas in under kryssningsfartyg

Fartyget tutade upprepade gånger - ändå var de bara meter ifrån att fullständigt ramma den lilla motorbåten i Oslofjorden, som inte väjde undan.

Text: Elinor Karlin • 2022-05-31 Uppdaterad 2022-06-01

Det blev dramatiskt en solig dag på Oslofjorden under helgen. Vittnen filmade en motorbåt som hamnade för nära ett större kryssningsfartyg – och om man ska tro videon så var det nära att gå riktigt illa.

”Vi ser detta flera gånger i veckan, att småbåtar inte väjer för stora båtar. Detta är den trängsta sträckningen i Oslofjorden”, säger Siri Tolfsby som filmade, till norska VG som var först med att rapportera om händelsen.

Enligt flera experter som VG har pratat med så har befälet ombord på kryssningsfartyget Color Fantasy gjort sitt för att undvika att något allvarligt skulle kunna ske i den trånga passagen. VG har bland annat intervjuat en beredskapsvakt inom norska Redningsselskapet som bekräftar att Color Fantasy har väjningsplikten på sin sida.

”Väjningsreglerna skiljer klart mellan nyttotrafik och fritidsbåtar, och detta är speciellt viktigt i trånga farvatten som här”, säger Richard Bjørklund på Redningsselskapet till VG.


Text: Elinor Karlin • 2022-05-31
BåtnyttOlyckorVideo
Rulla till toppen